Magdalena Jetelová

30.08.2011 21:29

Když někdo vysloví jméno této výtvarnice, narozené v roce 1946 v nedalekých (od Jičína) Semilech, vybaví se mi vždycky nejdříve obraz nějakého historického prostoru napůl zasypaného pískem – spíš než v Čechách nejznámější Židle, která měla ještě svůj pozoruhodný příběh.
Takže raději všechno pěkně popořádku. „V Čechách“ říkám proto, že Jetelová několik let před převratem emigrovala tenkrát do „Západního Německa“, čtrnáct let učila na Státní umělecké akademii v Düsseldorfu a později na Výtvarné akademii v Mnichově, kde má titul profesorky. Neumím posoudit, do jaké míry je to záležitostí naturelu (jako třeba u Aleše Veselého, který dělá rovněž monumentální věci) a do jaké míry zkušenost z tržního prostředí, v němž jsou výtvarné projevy „rozmáchlejší“ (úvahy o tomtéž u amatérů a profesionálů jsou jasné, u českého prostředí a „světovém“ už méně).
Příběh Židle je jedním ze zajímavých mýtů moderního českého výtvarného umění. Mýtů ve smyslu nikoli „výmyslu“, ale vytvoření hlubšího kontextu ozvláštněného děním v čase, které se dokonce může stát narativním námětem. Našel jsem webovou stránku, kde je příběh tohoto uměleckého díla vyprávěn (na www.spacium.cz, drobné textové nepřesnosti jsem opravil):
Židle Magdaleny Jetelové má slavnou a pohnutou historii. Poprvé byla v Praze k vidění v rámci proslulé výstavy soch a objektů na dvorcích Malé Strany (1981). Akce se stala symbolem opozičních aktivit v kultuře své doby, jež směřovaly k politickým změnám v 80. letech 20. století. Socha Židle patřila k nejvýraznějším dílům Malostranských dvorků a zaujala pozornost nejen českého publika. Objekt přežil i vystavení v Uměleckoprůmyslovém muzeu v roce 1982, tedy v době přísného režimu výstav v oficiálních „kamenných" institucích. Doplnila expozici historie židlí ze sbírek muzea a stála na vstupním schodišti jako vítací avízo akce.
V roce 2002 vytvořila dominantu nově otevřeného Muzea Kampa v Praze, založeného Nadací Jana a Medy Mládkových. Zaujala nepřehlédnutelné místo ve Vltavě před Sovovými mlýny, sídlem muzea, odkud ji po několika měsících od instalace a otevření muzea strhl povodňový proud. Odolala i přírodním živlům - byla nalezena nepoškozená čtyřicet kilometrů za Prahou. V roce 2003 byla před Sovovy mlýny osazena nová, poněkud větší sestra někdejší Židle. Původní „historická" Židle nyní putuje po českých městech jako stálá připomínka symbolu minulého režimu i jako symbol rezistence vůbec - v jakékoli politické a společenské situaci, živelné pohromě a v jakémkoli čase.

Nu a onen pískem zasypaný prostor je nejznámější instalací Magdaleny Jetelové a zároveň pozoruhodný koncept. Technicky princip spočívá v tom, že „zasypete“ nějaký historický prostor pískem. Vzniká jakási konfrontace dvou prostorů, při čemž jsou oběma „ubrány“ jejich původní funkce. Část onoho původního prostoru v tomto okamžiku zároveň „je“ a zároveň „není“, podobně jako když zapadá krajina v zimě sněhem. Najednou onen historický prostor je jaksi „ironizován“ (nemyslím tím zesměšněn, pouze „uzávorkován“ – stejně jako realita ve fenomenologii/filozofickém tázání). Jestliže toto učiníte navíc v tak monumentálním, neuvěřitelném měřítku, jako to učinila Magdelena Jetelová v práci, kterou nazvala Domestikace pyramidy, dostaví se to, co rovněž patří k filozofickému/existenciálnímu tázání, totiž úžas.
Na stránce, z níž vyjímám dvě věty, práci popisující, jsou další ukázky z díla Jetelové, která bývá označována za „nejsvětovější“ českou umělkyni současnosti.
Instalace zabývající se neslučitelností prostorových měřítek vnáší do interiérů evropských muzeí (vídeňské Muzea užitého umění, berlínský Martin-Gropius-Bau, varšavská Národní galerie současného umění Zachenta aj.) segmenty pyramidy. Ve Vídni byl Sloupový sál vyplněn částí pyramidy z červeného křemičitého písku, inspirující návštěvníky k imaginárnímu doplnění celku, a tím k transformovanému vnímání prostoru.

Odkazy
Pro první orientaci
https://www.spacium.cz/index.php?page=socharske_projekty-2005_zidle
https://artlist.cz/?id=2497
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10123096165-artmix/2425-magdalena-jetelova-atelierem-je-cely-svet/
https://www.galerieharthan.de/jetelova.htm
Další stránky
https://vvp.avu.cz/idatum/search/autori-106
https://abart-full.artarchiv.cz/osoby.php?Fvazba=osobanavystavach&IDosoby=2701
https://new-art.blogspot.com/2006/12/magdalena-jetelov-how-much-should-we.html
https://www.christopher-robbins.com/wordpress/2010/04/09/magdalena-jetelova/
https://www.kunstaspekte.de/index.php?action=webpages&k=547
https://de.wikipedia.org/wiki/Magdalena_Jetelov%C3%A1
Stránky Magdaleny Jetelové
https://www.jetelova.de/
Několik odkazů k výstavám
Kunsthalle Recklinghausen, 2007
https://www.kunst-in-recklinghausen.de/14%20Archiv/Resources/1%20Katalog%20Jetelova%20klein.pdf
Kunsthalle Mannheim: Landscape of Transformation, 2010
https://www.kunsthalle-mannheim.eu/ausstellungen/rckblick/jetelova.html

Zpět