Mack Sennett

02.05.2011 15:47

Mack Sennett
Hvězdy němého filmu

Na počátku byl Mack Sennett. Americký filmový herec, režisér, scenárista a producent, u něhož všichni začínali: Ben Turpin, Harry Langdon, Bing Crosby i nejslavnější Charlie Chaplin. Pocházel z Kanady z rodiny irských přistěhovalců a chtěl být původně operním zpěvákem. Nestalo se a přešel k vaudevillu, zábavnému divadelnímu programu, který byl předchůdcem varieté a muzikálu. Zde pracoval jako zpěvák, tanečník a klaun. To je typické, neboť právě zábavní průmysl (tenkrát to ještě nebyl „průmysl“ v onom dnešním smyslu) byl pramenem, z něhož vyšla celá řada pozdějších hvězd němého filmu. Ostatně k vaudevillu se hlásili i naši Voskovec a Werich, kteří užívali na divadle řadu prvků, které bychom mohli vidět i v němém filmu.
Ve filmu začínal Mack Sennett ve společnosti Biograph u D. W. Griffitha, tvůrce Intolerance, a u něj se vypracoval ze statisty přes asistenta až k režii a herectví. Sennettův multitalent se projevil schopností plnit všemožné úkoly, od tance až po výpravu. Za svůj poměrně dlouhý život (1880- 1960) režíroval na tři sta filmů.
Němá filmová komedie jako samostatný žánr se nicméně odloupla až se založením společnosti Keystone v roce 1912, v níž nabídli Sennettovi funkci vedoucího výroby. Ve třetím filmu, žánrově podobně jako u ostatních tzv. slapstick comedy , tj. situační komedii, stvořil slavné Keystonské strážníky (Keystone Cops). Jak řečeno, v „továrně na smích“ všichni začínali, zprvu v obvyklých krátkometrážních filmech, Chaplin zde ale natočil první celovečerní film Chaplin honí dolary (Tillie's Puncured Romance; 1914). Historie němé filmové komedie začala.

Nová sláva němých filmových komedií přišla na konci padesátých a na začátku šedesátých let. V Čechách se ony dva nejznámější střihové filmy, které mohli vidět i naši diváci, jmenovaly Zlatý věk grotesky (Golden Age of Comedy, překlad je vlastně chybný, nejedná se o žádnou grotesku, nýbrž filmovou komedii), v režii Roberta Youngsona přišel na plátna amerických kin v roce 1957, druhý, Když komedie byla králem (orig. When Comedy Was King) šel do distribuce v roce 1961 (podrobnější obsah v komentáři Iggyho  na CSFD).

Info
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mack_Sennett

https://www.csfd.cz/film/99453-zlaty-vek-grotesky/
https://www.csfd.cz/film/99459-kdyz-komedie-byla-kralem/

Filmy
Mabel’s Dramatic Career
, 1913, délka trvání 14 minut, režie a produkce Mack Sennett, v roli Mabel  Normand, ve filmu i tehdy vycházející hvězda, první tlouštík Roscoe „Fatty“ Arbuckle.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mabel%27s_Dramatic_Career
https://www.youtube.com/watch?v=CHgpLYNXOxM

Bangville Police, 1913, režie Henry Lehrman, délka trvání 7 minut, první vystoupení Keystone Cops
https://www.youtube.com/watch?v=rHXIlXsCxT8

The Knockout, 1914, režie Charles Averly, délka trvání 27 minut
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Knockout
https://www.youtube.com/watch?v=xCX81zY9VQY&playnext=1&list=PL3CD88B5742CA9B4F (1. část)
https://www.youtube.com/watch?v=i9yEgBmCgxI&feature=BFa&list=PL3CD88B5742CA9B4F&index=20  (2. část)
Adresa je zároveň součástí kolekce videí filmů Charlie Chaplina.
Seznamy filmů se na jednotlivých stránkách poněkud liší. Tyto vyhledané jsou ty nejstarší, patří k nejstarším filmům vůbec.

 

Zpět