LuŠtěLa

13.02.2010 19:27

Už jsem se o onom „fenoménu“ zmínil v jiném článku v kontextu se schopností médií zkreslovat realitu, nicméně bych se rád ještě věnoval chvilku samotné události, probírané a propírané ve všech možných novinách a časopisech. Kdo „ještě neví, o co jde“, nechť si klikne na ono video, které rozpoutalo celou LuŠtěLamánii. Příběh disproporce mezi tím, co umějí tři dívky ze základní školy, a jejich publicitou, může být podnětem k širším úvahám o „reálnosti“ dnešní reality, respektive o technologiích, které realitě „hrubého“ světa mohou dát nečekaný rozměr. V tomto případě je to jen příliš okatý rozdíl mezi zpěvem dívčího tria a ambicemi, které údajně dívky mají.

Nechci vůbec posuzovat kvalitu pěveckého výkonu dívek jménem Vana, Štěpánka a Larisa, je to příliš zřejmé, a jsem dalek, jak už jsem v zmíněném článku napsal, jakkoli se jim vysmívat. Kdyby onen rozdíl byl méně patrný, brali bychom celou věc možná stejně vážně jako někdejší popularitu chlapeckého kvarteta Lunetic. No, vlastně asi ne, nicméně otázka, jak bylo třeba připraveno vše to, co vidíme na obrazovkách televize, jak je možno „pomoci“ vystoupením nejrůznějších „celebrit“, jak samotný fakt, že něco nevidíme v bezprostředním kontaktu, ale právě prostřednictvím nějakého média (a myslím tím i fotografie v tisku, film atd.), je dnes docela zásadní pro utváření si názoru na dotyčné osoby.

V případě třech dívek určitě sehrála úlohu celá řada okolností. První věc je hudební úprava. Není dnes problém vytvořit produkci nějaké písničky, aniž bychom museli příliš mnoho umět díky elektronice, která umí nesamplovat prakticky cokoli. Viděl jsem desítky nejrůznějších amatérů, jejichž výkony se docela daly poslouchat díky pozadí takto předem připraveného instrumentálního podkladu. Zkuste si ale vzít nějaký hudební nástroj, na který musíte sami vyloudit tón (žádné klávesy, ale třeba nějaký dechový nástroj nebo housle či třeba i kytaru) a uvidíte ten rozdíl. Další věc je příprava videoklipu, který dělal profík. Nu a když tu pomoc ode všech v okolí sečtete, umocníte to multiplikační schopností médií (YouTube) a sociálních sítí (Facebook), vyjde vám zcela jiný výsledek, než u živého vystoupení zpěvu s akustickými nástroji. A pak – věděli to už Beatles – extáze fanoušků umí také svoje. Neřku-li, že v tom řevu také vlastní hudba takměř zanikne.

Ještě jednou opakuji. Dívkám nic nevyčítám, je docela klidně možné, že když projdou nějakým školením a rozvinou svůj talent, mohou dosáhnout svých cílů, které jsou zatím na úrovni pohádkových přání. Úspěchů i závisti, které si ve svém rodném městě už teď užívají. Tento názor jsem si doladil, když jsem se dočetl, že ono video na YouTube tam pověsil někdo jiný.

https://www.youtube.com/watch?v=GLuJZf2T2Rk&feature=related

https://www.facebook.com/pages/LuSteLaPatnactiny-a-dalsi-hitovkyoficialni-cesky-fanklub-/242443128524

https://www.muzikus.cz/novinky/Fenomenalni-LuSteLa-oslavi-patnactiny-v-prazskem-Matrixu~19~leden~2010/

 

 

Zpět