Luhačovice

13.03.2011 12:37

Když jsem si zapisoval kontaktní telefony, zhmotnila se mi na displeji lingvistická úvaha (jak jinak než u pedagoga bohemisty) o jménu lázní, do kterých jsem dostal poprvé v životě, byť ne za zásluhy, ale ze zákona poukaz na komplexní léčbu (říkalo se tomu dřív Křížkové lázně, znamená to, že si neplatíte ani léčebné procedury, ani pobyt). Pravda, trochu to vnímám jako satisfakci za to, co doktoři podle mého názoru zanedbali, ale to sem teď nepatří. To jméno: Od malička jsem jezdil k tetě do Bílého Potoka pod Smrkem, tedy do Bílého Potoka v Jizerských horách (je to jiný Bílý Potok, než o kterém píše Jaroslav Rudiš ve své knize s tímto titulem) a z Raspenavy jede vlak přes Luh a Lužec. Teprve coby student jsem si to všechno dal dohromady se skutečností, že z předposlední stanice před Bílým Potokem, totiž z Hejnic, místu s krásným a slavným poutním kostelem, je to (opačným směrem než ke kostelu) kousek přes kopec do Lázní Libverda. Prostě ty dvě věci souvisejí. Luh, louhovat, léčivé prameny, jichž je v Jizerských horách rovněž celá řada, a další procesy v přírodě související s vodou, slatiniště (slatinné lázně!), Luhačovice. A nyní se na displeji telefonu objevovala při zápisu postupně písmenka: L / LU / LUH / LUHA / … / LUHAČOVICE.

Kdysi jsem byl v tomto městě a lázních, bylo to ještě před Listopadem, zastavovali jsme se tady na jedno odpoledne cestou už nevím kam, a vzpomínám si na dvě věci. Na Vincentku, totiž teplou Vincentku, která navíc chutnala trochu jinak než ta, která byla ke koupi v láhvích, a pak na stavby Dušana Jurkoviče. Nevěděl jsem tenkrát o jeho idejích spojených s jeho architektonickým dílem v Luhačovicích, které začal realizovat od roku 1902, ale znal jsem ten styl, tu zvláštní kombinaci dřevěných prvků/trámů s ostatními materiály a fascinovala mne ona transformace lidové kultury a dobové národopisné inspirace v originální autorskou, městskou a přitom vážící se k místu (lokalitě, národu, Slovanstvu). Znal jsem ty stavby z různých studií o té době a o pohádce a mýtech, na něž se zaměřovala pozornost kultury, vzpomínám zvláště na Wittlichovu nádhernou knihu o secesi. Všímal jsem si pochopitelně typově podobných staveb, především vil, i v našem kraji, tedy na Jičínsku, a litoval, když některé z těch staveb při necitlivých rekonstrukcích o mnohé kouzlo přišly.

Jsem zvědav, jak se za tu dobu Lázně Luhačovice změnily. Někdejší „kmenová informace“, zabudovaná do vědomí od dětství o významném léčebném a kulturním místě, výlet v osmdesátých letech, kdy se pokoušely zbavovat ještě mnohde patrné normalizační šedi (vzpomínám si, že tam byly už opravené některé fasády) a současnost, zatím mi prezentně přítomná z webových stránek, se poskládá – doufejme, že do toho nic nepřijde – v nový obraz.

Odkazy

Lázně Libverda
https://www.lazne-libverda.cz/
Je to hrůza, ale ještě jsem na těchto stránkách o místě tak spojeném s mým dětstvím a léty studentskými nic nenapsal. Přitom je to podstatná záležitost. Ale, jak je někde už řečeno, podstata je rovněž fragmentárnost tohoto psaní, které z „okamžitého“ úhlu vidění nemůže obsáhnout vše to, co by mohlo na nějakých „velkých“ stránkách jan-k-celis být.
https://www.mestohejnice.cz/
https://www.mcdo.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%BDdlantsko
https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1zn%C4%9B_Libverda

Luh/Luhačovice  – lužní les, slatiniště, blata, mokřady, luh, slatinné lázně, podzemí, Slatiny (Jičín), Slatiňany, Blata (Jičín)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slatini%C5%A1t%C4%9B
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0umavsk%C3%A9_slat%C4%9B
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lu%C5%BEn%C3%AD_les
obce na Jičínsku
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDeleznice_%28okres_Ji%C4%8D%C3%ADn%29
https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1zn%C4%9B_B%C4%9Blohrad
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slatiny
https://cs.wikipedia.org/wiki/Blata_%28Z%C3%A1most%C3%AD-Blata%29
bahenní a minerální lázně
https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1ze%C5%88stv%C3%AD

Lázně Luhačovice
https://www.lazneluhacovice.cz/cz/index.php
https://www.luhacovice.cz/page/1733.ubytovani-luhacovice/

Dušan Jurkovič
https://www.jurkovic.cz/
https://www.stavebni-forum.cz/cs/article/11814/dusan-jurkovic-architekt-urbanista-pamatkar/
https://neviditelnypes.lidovky.cz/architektura-dusan-jurkovic-dgw-/p_architekt.asp?c=A110206_172231_p_architekt_wag

P. S. Článek byl napsán týden před odjezdem do Luhačovic, uveřejňuji ho o tři neděle později (měl jsem s ním původně jiné záměry). To znamená, že se poněkud mění kontexty. Z těch nejviditelnějších: Lázně Libverda – už není pravda, že jsem o Lázních Libverdě nic nenapsal. V této sérii článků jsou pojednány prameny, které v tomto místě daly základ Lázním Liebwerdě. To neznamená, že bych neměl o místě pod Obřím sudem a u Hejnic ještě něco napsat. Především však po návratu vznikl další tucet článků, jimž tento předchází. „Zahodit“ jsem ho však nechtěl, protože je také o něčem, co platí i nadále.

P. S. 14. 3. 2011
Včera jsem zveřejnil na Rajčeti fotky z pobytu v Lázních Luhačovicích. Jsou ve dvou souborech: Luhačovice únor/březen 2011 a Zlín 2011

https://jankcelis.rajce.idnes.cz/luhacovice_unor_brezen_2011/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/zlin_2011/

 

Zpět