Ludwig van Beethoven / Smyčcový kvartet c moll, op. 18/4

21.05.2020 23:38

Ludwig van Beethoven / Smyčcový kvartet c moll, op. 18/4
Komplet díla Ludwiga van Beethovena na ARTE tv

V sadě Beethovenových smyčcových kvartetů z vídeňského Konzerthausu v interpretaci Belcea-Quartettu následuje jako čtvrtá nahrávka kvartet op.18/4.  

V anotaci u videa se píše, že toto kvarteto narazilo ve své době na kritiku, kterou ovšem skladatel nechtěl připustit. Je prý možné, že důvodem byla konvenčnost kvartetu a tedy chybějící reakci u publika. Přes jeho nespokojenost se Beethoven zapřel a nic na skladbě neopravoval.

Pročítám si německou stránku Wikipedie, kde jsou okomentovány nejrůznější souvislosti, např. podobnosti k některým skladbám, popsána kompozice hlavních a vedlejších témat, charakter jednotlivých vět či odlišností od ostatních kvartetů. Samozřejmě bych si mohl dát práci a dvě hodiny to všechno překládat, ale myslím si, že i pro „neněmčináře“ (v angličtině jsou jen ty nejstručnější informace) je možný „intuitivní“ přístup (i bez znalosti jazyka rozlouskne informaci, že v první větě jsou podobnosti s Klavírní sonátou č. 8 c moll „Patetickou“ apod.). Jako člověk, který se rozhodně nemůže považovat za znalce Beethovenova díla, si i já sám vystačím „s málem“. Samozřejmě si všímám při poslechu celé řady detailů, vedení hlasů, užití triolových běhů, tematické práce s motivy, charakteru motivů, atmosféry jednotlivých vět či rysů interpretace, která vždy podtrhává určité rysy skladby, zde třeba výrazných temp, agogiky a skvělé dynamiky.

Skladba má následující části:
Allegro ma non tanto (c moll)
Scherzo. Andante scherzoso quasi Allegretto (C dur)
Menuetto. Allegretto (c moll)
Allegro – Prestissimo (c moll)

Belcea-Quartett
Corina Belcea – housle
Axel Schacher – housle
Krzysztof Chorzelski – viola
Antoine Lederlin – violoncello

Nahrávka je dostupná od 17. 12. 2019 do 14. 6. 2020

https://www.arte.tv/de/videos/094370-020-A/beethovens-streichquartett-nr-4/
info
https://de.wikipedia.org/wiki/4._Streichquartett_(Beethoven)

Zpět