Ludwig van Beethoven / Smyčcový kvartet A dur, op. 18/5

21.05.2020 23:39

Ludwig van Beethoven / Smyčcový kvartet A dur, op. 18/5
Komplet díla Ludwiga van Beethovena na ARTE tv

„From the Wiener Konzerthaus“ (v celé sérii grafika uvádí začátek anglickými titulky) „UNITEL CLASSICA presents / A Heliox Films production“ (na okrovém pozadí se pohybuje stylizovaný dobový notový záznam, poté architektonické prvky interiéru budovy a posléze skladatelovy tváře) je vyznačeno, že se jedná o „The Complete String Quartets“ –

a přicházejí členové Belcea-Quartettu a rozehrají pátý, tedy předposlední smyčcový kvartet op. 18.

Poslouchám a oceňuji stylovou interpretační jednotu nahrávky z roku 2012 (ještě by bylo možné doplnit, že televizní režii měl Frédéric Delesques.

Na Wikipedii si pak čtu o návaznosti skladby na Mozarta, hovoří se o kvartetech A dur KV 464 či KV 387, jejichž partitury si skladatel opatřil, jak o tom máme svědectví např. od Carla Czernyho. Na druhé straně tuto podobnost jeden americký hudební kritik posuzuje nikoli právě jako pozitivum.

A pak tu jsou takové poznámky, jako například, že na rozdíl od prvních dvou kvartet v opusu (18/1 a 18/2) je tzv. provedení v první větě (to je termín v oblasti kompozice) exaktně opakována expozice, zatímco u oněch tak není. Nebo o rozhovoru dvou houslí na začátku druhé věty a překvapivé modulaci a dynamice od pianissima až k fortissimo. Třetí věta pak je uváděna jako centrum celé skladby, už jen proto, že je dvakrát delší než ostatní věty, podobně jako u Mozarta. Zajímavé jsou proměny ve variacích, jichž je celkem pět (plus coda). A poslední zajímavost, skladba končí akordem v pianu, nikoli s obvyklým monumentálním závěrem.

Skladba má následující části:
Allegro (A dur)
Menuetto (A dur)
Andante cantabile (D dur)
Allegro (A dur)

Belcea-Quartett
Corina Belcea – housle
Axel Schacher – housle
Krzysztof Chorzelski – viola
Antoine Lederlin – violoncello

Nahrávka je dostupná od 17. 12. 2019 do 14. 6. 2020

https://www.arte.tv/de/videos/094370-021-A/beethovens-streichquartett-nr-5/

info
https://de.wikipedia.org/wiki/5._Streichquartett_(Beethoven)

Zpět