Ludwig van Beethoven / Sextet op. 81b pro dva lesní rohy, dvoje housle, violu a violoncello

27.05.2020 23:14

Ludwig van Beethoven / Sextet op. 81b pro dva lesní rohy, dvoje housle, violu a violoncello
Komplet díla Ludwiga van Beethovena na ARTE tv

Pod názvem Beethoven: Sextett für Hörner und Streichquartett (Beethoven: Sextet pro lesní rohy a smyčcový kvartet), vyjadřující povahu této sestavy, kde jsou obě nástrojové skupiny opravdu tématem dialogu, a podtitulem Beethovens Kammermusik aus Straßburg (Beethovena komorní hudba ze Štrasburku) přináší na portálu ARTE Concert (na stránkách www.arte.tv) v rámci projektu LUDWIG-VAN skladbu, kterou jsem označil v titulu regulérním názvem, jak jej nalezneme v seznamu Beethovena díla – a jak je ovšem posléze uveden i v anotaci pod nahrávkou.

V ní nalezneme rovněž komentář ke vzniku skladby v době, kdy skladatel hledal svůj vlastní styl, přesto byla skladba tiskem publikována teprve patnáct let poté, co ji Beethoven napsal. Z dalšího zdroje (viz odkaz dole) zjišťuju, co jsem netušil, že se totiž skladatel v mládí učil hrát na lesní roh, a to u Simrocka, svého budoucího nakladatele. Interprety skladby na nahrávce jsou

Hedy Kerpitchian – housle
Philippe Lindecker – housle
Benjamin Boura – viola
Alexander Somov – violoncello
Alban Beunache – lesní roh
Sébastien Lentz – lesní roh

Tentokrát musím být kritický. Kvalitu nahrávky kazí lesní rohy, které úplně dokonale neladí a především jsou chvílemi v drobných figurách nerytmické, což by se dalo přehlédnout, to, že ale „utíkají“ a skladba v důsledku toho působí nervózně, odpustit u profesionálního tělesa nelze.

Televizní režie: Colin Laurent

Nahrávka je dostupná od 1. 5. 2020 do 31. 12. 2020

https://www.arte.tv/de/videos/094806-001-A/beethoven-sextett-fuer-hoerner-und-streichquartett/

info
https://www.kammermusikfuehrer.de/werke/179

Zpět