Ludwig van Beethoven / Klavírní trio c moll, Op. 1, 3

14.05.2020 00:23

Ludwig van Beethoven / Klavírní trio c moll, Op. 1, 3
Komplet díla Ludwiga van Beethovena na ARTE tv

Třetí nahrávka v pořadí klavírních trií Ludwiga van Beethovena, komentovaných na těchto stránkách, je zároveň poslední ze skladeb Beethovenova opusu č. 1. Stejně jako v předchozích (a následujících) případech jsou interprety Daniel Barenboim (housle), Kian Soltani (violoncello) a Daniel Barenboim (klavír), tedy otec se synem plus další vynikající hudebník v sále, o nějž se zasloužil právě Daniel Barenboim. Učiňme na tomto místě alespoň krátkou zmínku, že totiž autorem architektonického řešení Sále Pierra Bouleze (samo jméno je jednou z ikon moderní vážné hudby) je Frank Gehry, jehož dílo známe i v Praze, totiž prostřednictvím Tančícího domu, jedné z mála staveb z ruky prestižního světového architekta, které v oblasti současné architektury vůbec máme (o sále více článek v časopise Harmonie, napsaný při příležitosti výročí jeho otevření).

Třetí klavírní trio je standardně čtyřvěté, má tyto části:
Allegro con brio
Andante cantabile con variazioni
Menuetto, quasi allegro
Finale: Prestissimo

Trio c moll je považováno za nejzávažnější ze všech tří skladeb Opusu 1. Argumentem je skutečnost, že i poslední věta je, stejně jako úvodní (tam to je u klasického tria „podmínkou“) v sonátové formě. Dále se hovoří (Alexander Ringer) o vzácné tematické sjednocenosti všech částí, což se promítá do vyváženosti všech hlasů, a to je zase základem emotivní působivosti. Sám skladatel si jej cenil ze všech třech trií nejvíce. Mně se také líbí nejvíc, přitom nicméně - díky tomu, že jsem poslouchal i ty předchozí tria v podání týchž interpretů - sleduju kompoziční růst autora.

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/Klaviertrio_op._1,3_(Beethoven)
https://www.casopisharmonie.cz/kritiky/jeden-rok-pierre-boulez-saalu-oslava-v-rezii-dvou-barenboimu-a-boulez-ensemble.html  

Muzika
https://www.arte.tv/de/videos/097341-002-A/ludwig-van-beethoven-klaviertrio-nr-3/

 

Zpět