Lomnické hudební nebe

22.04.2018 20:35

Projekt, který vznikl z fascinace kulturním fenoménem malého podkrkonošského města Lomnice nad Popelkou, byl primárně určen jako minisérie přednášek pod tímto názvem ve dvou večerech (4. a 18. dubna 2018) v Městském muzeu a galerii v Lomnici nad Popelkou.

Výsledný textový materiál chci – po určitých úpravách – i sekundárně zpřístupnit zájemcům i pro další možné účely včetně prezentace na těchto webových stránkách, jakkoli text nemůže zcela „překlopit“ autenticitu obou večerů. Zachována je ona „osa“ (polarita) osobních zkušeností a zážitků z lomnického kulturního dění na jedné straně a ponoření se do historických materiálů ve fondech muzea, na druhé straně tu je vynechána druhá významová osa obou večerů, na nichž jsem promítal (zase v určité polaritě) reprodukce historických materiálů (fotografií, plakátů, programů) a vlastní fotodokumentace k jednotlivým kapitolám.

A nezprostředkovatelná je samozřejmě i atmosféra zvláště druhého večera, kdy v publiku v hale muzea v přízemí seděli hudební skladatel Jaroslav Krček, Marta Klapková, někdejší ředitelka ZUŠ, která „naučila Ivana Ženatého hrát na housle“, Zdena Lokajová či Marcela Brožová, které se zapsaly do historie lomnických pěveckých sborů, rodiče operní pěvkyně Marie Fajtové, sklářský výtvarník Jiří Ryba či manželka mého někdejšího kolegy Miloslava Valenty, sbormistra a violoncellisty, dáma, která učila ještě donedávna ve vysokém věku v Lomnici zpěv, a jíž říkám, když ji vidím, že je to jen anglická královna a ona, kdo umí nosit klobouk. Takové posluchače nemáte každý den. Elektronicky se mi ozval doc. Jiří Zahradník, letos devadesátiletý, a ze Švédska s řadou podnětů houslový virtuos Jaroslav Šonský. Na konci večera si vzal slovo i Jaroslav Krček a vyprávěl poutavé příhody z cest s Ivanem Ženatým či o Marii Fajtové.

Odkazy na text zahrnují link na reprodukci článku v lomnických novinách, po dvou částech textů k oběma večerům – Lomnické hudební nebe / hudební tělesa a Lomnické hudební nebe / osobnosti. Poslední odkaz shrnuje zdroje na internetu.

https://jan-k-celis.webnode.cz/news/lomnicke-hudebni-nebe1/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/lomnicke-hudebni-nebe2/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/lomnicke-hudebni-nebe3/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/lomnicke-hudebni-nebe4/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/lomnicke-hudebni-nebe5/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/lomnicke-hudebni-nebe6/

Zpět