Lipno

20.08.2012 15:29

Lipno
EXOD 2012

Kdyby to měl být článek podle vlastního pobytu, tak by to asi nebylo nic moc, protože jsme vlastně dojeli ke hrázi, prošli se po ní tam a zpět a zase nastoupili do autobusu a odjeli. Tomu odpovídá jen těch pár snímků, které řadí jejich sérii na Rajčeti k těm nejmenším. Z vlastní zkušenosti mohu i tak přidat jen něco málo útržkovitých dojmů z někdejších cest, kdy jsem přece jen mohl přehlédnout části té obrovské plochy s nějakými pocity z toho obrovského prostoru. Bylo by pak asi zajímavé porovnat ty objemy s jinými, jakkoli srovnatelnými.
Druhou věcí je ovšem technická stránka. Dnes se ovšem v oblasti vodních staveb hovoří o jiných, přece jen Lipno je záležitost půl století stará a vývoj jde mílovými kroky vpřed, takže více fascinuje třeba přečerpávající elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách. Přesto je Lipno, zvláště pak v kontextu celé vltavské kaskády úctyhodnou záležitostí. Údaje z jedné webové stránky: Plocha hlavní nádrže je asi 4650 ha, objem 306 milionů m3, nadmořská výška 726 m (při maximálním vzdutí hladiny). Z jiného zdroje doplním: Délka 42 km.
Samozřejmě, třeba na Hooverovu přehradu na Coloradu (Arizona/Nevada), svého času největší na světě (postavena ve třicátých létech, táhne se do vzdálenosti 184 km), Lipno nemá, ovšem kdybychom chtěli „přepočítávat“ a porovnat velikost naší největší přehradní nádrže s americkou na základě tohoto indexu, kdoví, jak by to vyšlo. Lipno a „Vltavská kaskáda“, tj. přehrady, které starší generace (mladší nevím?) většinou důvěrně znají (vzpomínám na kterýsi výlet na Slapy či Štěchovice, o nichž ostatně zpívali už Voskovec a Werich), stojí určitě za to coby téma technických památek, podobně jako mosty či tunely, které mě už dlouho lákají „k nahlédnutí“.
Zatímco přehrady jsou v podstatě záležitostí minulého století, byť se k nim v dobách velkých povodní znovu vrací pozornost, novinkou je „nová perspektiva“, kterou reprezentuje v Lipně letos otevřená Stezka korunami stromů. Cesty „po střechách“ máme spojeny spíš s dobrodružnými filmy, než s realitou, byť i na pražských starých domech jsou pozoruhodné ony lávky, které využívají třeba kominíci. Pro „běžného člověka“ nicméně jsou stavby, které posouvají úroveň našeho pohledu nad tu běžnou, spíš něčím novým. Vzpomínám na berlínský Ostrov muzeí, který byl jedním z prvních, kde něco podobného v rámci rekonstrukce tohoto pozoruhodného prostoru učinili. Právě na letošní cestě jsem viděl cosi podobného v Linci. Tam vznikla galerie, z níž je možné pohlédnout z bezprostřední blízkosti na střechu vedle se nacházejícího kostela.  Mám před sebou „skládačku“ se všemi důležitými informacemi o Stezce, níže kopíruji nejpodstatnější včetně odkazu.

Odkazy
Lipno

https://www.ckrumlov.cz/cz1250/region/soucas/i_lipre.htm (rozsáhlé stránky s množstvím informací a fotek)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_n%C3%A1dr%C5%BE_Lipno
Vltavská kaskáda
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vltavsk%C3%A1_kask%C3%A1da

Jiná vodní díla, příklad
Gabčíkovo

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10169746290-zatopene-osudy/408235100191009
https://www.geology.cz/aplikace/fotoarchiv/fotoarchiv.php?objekt=21

 

A ještě jedno téma, pozoruhodné, je, jak zmíěno tady. Je to hit letošní sezóny, vzpomínám si na informaci v jakémsi televizním pořadu. Bohužel se nepodařilo realizovat návštěvu, chápu, že není možné si vzpomenout a měnit program, když jste vázáni třeba na čas večeře, kterou připravují kuchařky v ubytovně. Nicméně pro příště: ….

Na stezce dlouhé 675 metrů naleznete kromě jedinečné vyhlídky ze 40 metrové věže i spoustu dobrodružných zážitků. To vše dělá ze stezky ideální cíl pro výlet aktivních návštěvníků, rodin a seniorů. Stezka korunami stromů Lipno nabízí zcela novou dimenzi volnočasové aktivity počínaje neopakovatelnou procházkou korunami stromů, výhledem na krajinu šumavské přírody, jedinečný pohled na Lipenské jezero a Novohradské hory. Součástí stezky jsou naučné didaktické prvky, které obohatí a rozšíří Vaše znalosti v oblasti přírody, její ochrany a funkce lesa.

Dřevěná konstrukce stezky je citlivě zasazena do smíšeného lesa. Celá stezka je bezbariérová a je přizpůsobena nejen jízdě s kočárky, ale i pro vozíčkáře a tím je přístupná nejširší možné skupině návštěvníků. Dobrodružnou a přesto bezpečnou cestu po lávce zajišťuje konstrukce z masivního lepeného dřeva a 75 dřevěných podpěrných sloupů. Dřevěné zábradlí a transparentní postranní síť jsou zárukou dokonalé bezpečnosti.

Stezka je zakončena 40-ti metrovou vyhlídkovou věží, která je doslova opravdovým vrcholem stezky. Naskytne se Vám fantastický výhled na téměř celou část Lipenského jezera, nádherné okolí Šumavy a Novohradské hory. Devítihranná věž je unikátní svým vzhledem, a to nejen díky vzdušné architektonické formě, ale také typem a metodou výstavby.

Od úrovně kmenů až nahoru do vrcholků stromů spatříte nesčetné životní formy. Mechovitý porost, hmyz, drobné živočichy a ptactvo lze pozorovat z jedinečné perspektivy. V celkové délce 675 metrů můžete zažít zcela neobvyklé, ale bezpečné zážitky na 18 adrenalinových zastávkách, které jsou podél bezbariérové stezky vytvořeny. Zcela jedinečný zážitkem je nejdelší suchý tobogán v České republice v celkové délce 52 metrů, který se vine středem věže.

Toto info na adrese, tam i leták s cenami v PDF.

https://www.lipnoservis.cz/stezka-korunami-stromu-lipno/stezka-korunami-stromu-lipno.html
Stránky projektu:
https://www.stezkakorunamistromu.cz/
Další stránky:
https://www.lipnoservis.cz/#active-park-lipno

Moje fotky na Rajčeti (v albu spolu s Čertovou stěnou)
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Z_EXODu_2012_Certova_stena%2C_hraz_prehrady_v_Lipne/

Zpět