Lidé a země / 60 let s vámi na cestách

21.10.2013 13:35

Časopis Lidé a země je mé oblíbené, i když ne zvlášť časté čtení. Dokonce si nejsem jist, zda jsem se už o čísle 4 z roku 2012 někde na těchto stránkách nezmiňoval. Sešitek mi totiž ležel v hromadě jiných knížek a časopisů s tím, že je důležitější než ostatní čísla časopisu. Je totiž věnován výročí 60 let založení časopisu. 

Na začátku časopisu jsou otištěna jubilejní přání řady našich cestovatelů, počínaje Miroslavem Zikmundem a Miloslavem Stinglem, přes Pavlu Jazairiovou, Vladimíra Plešingera až po Mnislava Zeleného Atapanu a Nelly Rasmussenovou, na více než dvě stě stránkách pak jsou portréty řady dalších českých cestovatelů, fotografů a přispěvatelů časopisu, např. Zdeňka Thomy, Jiřího Sladkého, Eduarda Freislera, Tomáše Haldy, Jana Sochora, Olgy a Václava Šilhových,  Tomáše Nídra, Vladimíra Šimka, Antonína Kratochvíla aj.

V článku Michaela Borovičky se dozvíme i o předválečné historii, zvl. časopisu Širým světem, spojeným se jménem Stanislava Nikolaua a návaznosti na jeho cestopisnou knižnici Země a lidé, poválečných pokusech jako byl Zeměpisný magazín geografa Josefa Kunského a posléze založení časopisu Lidé země, jehož se ujali Vlastislav Häufler, který přišel s koncepcí, a Miroslav Střída, který měl zase praktické zkušenosti (byl mj. jedním z tvůrců unikátní publikace, Československého vojenského atlasu). Článek pojednává o proměnách časopisu v různých politických obdobích, o vzniku ročenek, oslavách třicátého výročí i proměně časopisu v „soukolí tržních mechanismu“, kdy jej přestala vydávat Academia, nakladatelství ČSAV, a ujala se jej Mladá fronta, a o proměně v moderní, především cestopisný magazín. Na některých stranách či dvojstranách jsou připomenuty podoby časopisu v rubrice „vybrali jsme z archivu“.

Jubilejní číslo časopisu se ovšem nezabývá jen historií, ale i veskrze aktuálními věcmi. V rubrice „právě se děje“ je pojednána současná situace Tibetu (Tibet v izolaci), předmětem reportáže jsou Kurdky v šátku i s kalašnikovem, v „tématu měsíce“ se probírají náboženské slavnosti ve světě i doma, např. o Velikonocích u indiánů Cora se píše v článku Kde se rodí démoni, jiný pojednává o Svatém týdnu v Málaze a další o Kolednících v Chanově. Na téma navazuje „fotoreportáž“ Do svatého města etiopských muslimů. V článku Čína zažívá vinné časy se hovoří o nápoji, který Číňané znali už před pěti tisíci léty, ale později jej vytlačily jiné druhy alkoholu, a nyní se stává v době otevření Číny světu v posledních desetiletích znovu oblíbeným a záležitostí společenské prestiže. Článek Loď, která se plaví za svobodou, probírá důsledky globalizace pro senegalské rybáře, kteří nemají dostatek obživy a vydávají se na riskantní emigraci. Oranžový rej bohů popisuje slavnost Sindrúk džatra v nepálském městě Thimi (mezi Káthmándú a Bhaktapur). V Evropě (na severu Francie) se nachází Zelená brána Černé země, totiž bažiny La Briére, rozlehlá vřesoviště, bizarní skalní útvary i jeskyně anglického parku Peak District lákaly i Jane Austenovou a Charlotte Brontëovou a je tedy je „krajem anglických románů“. V Umění zaažraném pod kůží se hovoří o tetování, v rubrice „tajnosti a kuriozity Česka“ nalezne čtenář příspěvek o Pyšeli – Moravských Lurdech. V roce 2012 se oslavovalo několikeré výročí Holuba, uplynulo sto let od zkázy Titaniku, časopis přináší ale také delší článek Karlu Mayovi. V oddíle „outor speciál“ se autoři věnují různým místům na zemi, jak je patrné z názvu článků Trek pohořím Huayhuash (Peru), Mongolskem na koni (ke klášteru Tövchön), Na bambusovém kole přes hory sedmi barev (Argentina). Tyto příspěvky jsou opatřeny i poznámkami o tom, jak se na příslušná místa dostaneme, jaké potřebujeme vybavení atd..

Je to tak, jak to má být. K takovému časopisu se opravdu můžeme po čase vracet.

https://www.lideazeme.cz/aktualita/lide-a-zeme-slavi-60-let-a-prinasi-specialni-akci-na-predplatne
https://www.piranhafilm.cz/projekty/medialni-komunikace/60-let-casopisu-lide-a-zeme/
https://strategie.e15.cz/rozhovor/pred-60-lety-otevrely-lide-a-zeme-okno-do-sveta-752972

Zpět