Libor Uher

12.05.2012 00:29

Libor Uher
cestovatelé, fotografové, reportéři

Když si kliknete na stránky Libora Uhra, první, k čemu se upne váš zrak, bude počitadlo, na němž běží „aktuální čas v Nepálu“ a počet dní, hodin, sekund a minut, které „uplynulo od odjezdu expedice“ (psáno 11. květen 2012). Titulek pod jedním z videí, které vysvětlují, o co jde, říká, že známý frýdeckomístecký horolezec Libor Uher se připravuje na další expedici. Tentokrát zamíří na 7. nejvyšší světa Dhaulagiri v Himalájích. Čtyřčlenná skupina vyráží už 8. dubna.
Libor Uher je tedy z těch cestovatelů, kteří míří na nejvyšší vrcholky hor na planetě, prostě horolezec. K těm dalším třem vedle Libora Uhra, kteří se vydali na sedmou nejvyšší horu světa, Dhaulagiri (8167 m) v Nepálu, v místním jazyce přezdívanou také Bílá hora, patří Tomáš Petreček, Petr Mašek a Marek Novotný.
A ještě bychom to mohli posunout. Nejen horolezec, ale příznivec extrémních sportů. Ovšem, ty horolezecké výkony jsou nejvýraznější. Druhý Čech v historii, který při expedici vedené Leopoldem Sulovským, vystoupil v roce 2007 na K2, nejvyšší druhou horu světa. Vedle toho ale pořádá extrémní závod Beskydská sedmička, jehož druhý ročník se konal v roce 2010. Třetí ročník se koná 7. – 9. 9. 2012. Také na stránkách tohoto závodu je počítadlo, na němž je vyznačeno, kolik času zbývá do startu závodu.


https://www.liboruher.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Libor_Uher

 

Zpět