Líbí se na Rajčeti

27.08.2012 13:14

Rajče je bezvadnej projekt. Existuje celá řada možností, jak publikovat svůj vizuální materiál (fotky, videa) na webu, Rajče (přesněji „rajče.net“je nejznámějším portálem tohoto druhu, spojeným s českým prostředím, jak je několikanásobně patrné již z internetové adresy „www.rajce.idnes.cz“, a jak se o tom můžeme podrobněji dočíst na stránce Portrét společnosti mediální skupiny MAFRA, zahrnujícím listy Mladá fronta DNES, Lidové noviny, deník Metro, ale také třeba televizní stanici Óčko či Expresradio, a pak právě internetové portály iDnes.cz a lidovky.cz. Říkám-li s českým prostředím, myslím tím českým kulturním prostředím, nemluvím o majetkových poměrech (vlastníkem je v tomto případě německý holding Rheinisch-Bergische Druckerei und Verlagsgesellschaft mbH).

Nechci v tomto příspěvku analyzovat možnosti (uživatelskou nabídku) Rajčete (ostatně stále se rozšiřuje) či srovnávat je třeba s Googlem či dalšími alternativami, jednak nejsem ani dost odborně zdatný na problematiku aplikací, jednak mám na mysli něco daleko prostšího, totiž jakousi „chválu“ nejen projektu samotného, ale jeho konkrétních uživatelů, kteří zde zveřejňují své fotografické aktivity. Já sám jsem se pro Rajče rozhodl původně ze zcela praktických důvodů, totiž abych šetřil místo na svých stránkách, které je určitým způsobem limitované, jednak abych oddělil jednu oblast činnosti (fotografování) od druhé (psaní), byť obojí spolu velmi úzce i souvisí. Rajče mi umožňuje způsobem, který mi vyhovuje, organizovat fotomateriál. A ukazuje se i další pro mě v poslední době stále důležitější moment, totiž možnost komunikace s ostatními uživateli.

Už dříve jsem vyhledával u tématu, které jsem sám pojednával, další pohledy v albech jiných uživatelů (třeba o jičínském pohádkovém festivalu, o Jičínu či o jiných městech). Komentáře, podobné facebookovým „líbí se“, mě pak „interaktivně“ přivedly k dalším, kteří označili některé mé fotky – načež jsem začal činit totéž. V následujícím uvedu několik autorů, jejichž některá alba či jejichž celá tvorba mě nějakým způsobem oslovila.

Abuelo
Byl jedním z prvních, kdo mě kontaktovali. Má alba z celého světa, nebudu vypisovat odkazy, protože je to jedno album za druhým, které se dá prohlížet, ať už z Číny, Srí Lanky, jižní Evropy (Boromejské ostrovy, Toskánsko, Slovinsko, jen z posledních souborů), Irsko, Sicílie, Paříž, ale i od nás, třeba Náchod…  https://abuelo.rajce.idnes.cz/

Igor-74
Igor-74, který prozrazuje i svoje občanské jméno, tedy Igor Henych, má množství koncentrovaných a přitom pohodových alb z Čech, jen z posledních Lipnice nad Sázavou, klášter Želiv, Hřensko, Bastei (Sasko, ale to jsou také „skoro“ Čechy), Kokořín, Humpolec, Přibyslav a hrad Ronov, řada alb z Lužických hor a Podještědí či Šluknovského výběžku… https://igor-74.rajce.idnes.cz/

Waverka
Má pěkné album o rakytníkových sadech u Turnova, zde, (o rakytníku řešetlákovitém, o kterém jsem, mimochodem, psal někdy před dvěma lety, zde. Byl nedávno v Českých Budějovicích a okolí, zde, stejně jako já (zde), výlety podniká ovšem na kole a má zřejmě rád hory, o Dolomitech např. tyto alba: zde, zde či zde. I podle dalších alb si tipuju, že je od (nebo z) Železného Brodu.  

 

1m-m
Z alb tohoto uživatele mne zaujaly soubory o pražských zahradách, provázené i podrobným textovým komentářem, např. Královská zahrada, Na Valech, Rajská a Hartigovská, Fürstenberská . Podle tipů na výlety z Německa (zde) tipuju (podle desetiletí, z nichž ony pohlednice pocházejí) na člověka i dříve zcestovalého, ale všechno může být jinak, může to být třeba sbírka staršího materiálu, už sama o sobě zajímavá. Ostatně podle jiných fotek je zřejmé, že třeba Berlín navštívil zřejmě nedávno.

Braba1947
U A. Strachovského mě zaujala alba z pražských nákupních středisek nazývaná „chrámy spotřeby“, např. Arkády Pankrác, Nový Smíchov, Flora či Paladium. Je zřejmé, že to není adorace, nýbrž „průzkum estetiky“, neboť autor má i řadu dalších pohledů na Prahu.

Krtek64
Řada alb z Orlických hor, ale i dalších horských oblastí zvl. na severu Čech a Moravy, ale i ze Slovenska a „turistický“ pohled pro mne činí zajímavého autora, který má svůj prostor na Rajčeti spojen rovněž s cykloturistickými stránkami, na nichž prozrazuje i svoje jméno Milan Šurkala (číslovka u názvu svého Rajčete je poslední dvojčíslí jeho data narození. https://krtek64.rajce.idnes.cz/, https://www.cyklotoulky.euweb.cz/

Canon81
Zatímco předchozí autoři především fotografují, Canon81 má v „albech“ z jednotlivých míst v Evropě, převážně Francie či Německa, Španělska a jiných zemí (má ale i „české“ náměty, třeba sympatický Podřipský motoráček) vždy po jednom, často dost časově rozsáhlém a působivě propracovaném videu. https://canon81.rajce.idnes.cz/

A samozřejmě, mohl bych pokračovat. Snad někdy příště.

MAFRA, portrét společnosti
https://www.mafra.cz/cs/default.asp?y=mafra_all\cs_o-spolecnosti_portret-spolecnosti.htm

Zpět