Lex Barker 100

31.07.2019 14:33

Říkal jsem si, jaký je to asi důvod, že na televizních obrazovkách běží ony staré „Mayovky“, které v šedesátých letech osvěžily, podobně jako zcela z druhé strany nová česká vlna, programy českých kin, které předtím – řečeno s nadsázkou – okupovaly filmy jako Proti všem či Král Šumavy. Malá časová rekapitulace: Proti všem 1956, Král Šumavy 1959, Ostře sledované vlaky 1966, Hoří, má panenko 1967. Když pak přidáme Brdečkova/Lipského Limonádového Joea z roku 1964 a uvedeme první titul, v němž se věrní hrdinové z knihy Karla Maye objevili ve filmu Poklad na stříbrném jezeře, tedy v roce 1962, je takřka očividná souvislost, tematiky zpracované pravda pokaždé z trochu jiné strany, respektive perspektiva, v níž diváci v českých kinech tuto souvislost mohli vnímat.

Já sám jsem měl štěstí, že jsem měl kamaráda, který vlastnil předválečné sešitové vydání díla Karla Maye, neboť, jak jsem se, ovšem teprve po desetiletích, dozvěděl, ona vydání v KOD (Knihy odvahy a dobrodružství) od konce 50. let (1958 a 1959 Syn lovce medvědů, 1959 a 1966 Duch Llana Estacada)    s ilustracemi Zdeňka Buriana, byla ideologicky upravována (škrty míst, které nevyhovovaly režimu). Když pak přišly do kin ony adaptace v západoněmeckých filmech, které zase „upravily“ látku jiným směrem, vůbec nám to nevadilo (respektive jsme si to možná vůbec neuvědomovali), stejně tak jako nám nevadilo, že lokace, v nichž se filmy natáčely, se nacházely v tehdejší Jugoslávii (vše se změnilo, ani ona už neexistuje), protože jsme byli opojeni romantikou, podobně jako o zhruba desetiletí později, když přišly do kin spaghetti westerny ve dvojici Bud Spencer a Terence Hill (také o něm jsem dozvěděl teprve později, že má německé kořeny, jeho matka žila v místech, kde jsem později pobýval i já sám, ovšem „svého“ Terence Hilla jsem potkal zase ještě později, ale to je zase jiná historie), a stejně tak jako v prvním, tak i ve druhém případě jsme si neuvědomovali, že jde o komerční klišé, podobné jako v téže době uměle vytvořených hudebních skupin jako byla Boney M (první nahrávky souboru založeného 1974 v roce 1975, zmíněný film 1974), tak pěkně u nás později parodovaná v jednom našem zábavním televizním pořadu.

Ostatně Terence Hill se objevil (vedle dalších hvězd jako třeba Klaus Kinski) v jednom v „pokračování“ vinnetouovské série (Vinnetou 2, 1964), stejně jako jiný později známý herec Götz George jakožto Horst Schimanski v německé krimi-sérii. Skoro by se pak chtělo věřit, že do českých film přišel Poklad na Stříbrném jezeře tak rychleproto, že jednu z hlavních rolí obsadil Herbert Lom, britský herec, který se ovšem v roce 1917 narodil v Praze. To je samozřejmě nesmysl, prostě ty filmy takto za sebou následovaly. Skoro by se chtělo říci smutná historie pak byla jakási show, o níž jsem četl v nějakém časopise v době, kdy se vyčerpala vlna filmových zpracování vinnetouovského tématu, kde prý proslulý herec, představitel Shatterhandova přítele Pierre Brice jezdil na koni, s konečnou finanční katastrofou. Zřejmě to byl nicméně hodný člověk, třeba už proto, že se v rumunském Brašově angažoval v ochraně zvířat, medvědů a zaběhlých psů.

Tak to jsou jen vlákna souvislostí, která člověka napadají, to hlavní je (také odpověď na to, proč Mayovky šly i u nás v televizi) jubileum jednoho ze dvou hlavních představitelů, amerického herce Lexe Barkera. Zatímco jeho filmový partner se dožil vysokého věku (zemřel 2015, narodil se 1929), filmovému Oldu Shatterhandovi tolik vyměřeno nebylo, narozen 1919 zemřel v pouhých padesátičtyřech letech v roce 1973. Lex Barker proslulu už před sérií „mayovek“ v pěti filmech, v nichž ztvárnil Tarzana (v letech 1949 – 1953), před ním (a souběžně s ním) byl nejspíš výraznějším představitelem „opičího muže“ (první film z roku 1932 se jmenoval Tarzan the Ape Man) byl sportovec a herec Johnny Weismüller. Filmy, v nichž Lex Barker hrál pokrevního bratra náčelníka Apačů, bylo sedm: Poklad na Stříbrném jezeře, Vinnetou, Old Shatterhand, Vinnetou – Rudý gentleman, Vinnetou – poslední výstřel, Vinnetou a míšenka Apanači, Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti. Některé názvy na českém filmovém trhu se odlišují od těch originálních, jak to tak ostatně u německých filmů bývá. Poklad na Stříbrném jezeře, prvního, druhého i třetího Vinnetoua režíroval Harald Reinl, Olda Shatterhanda Hugo Fregonese,

Lex Barker hrál rovněž ve snímku, v němž bylo zfilmováno jiný román (a jiný hrdina) Karla Maye, totiž Divokým Kurdistánem (1965, režie Franz Josef Gottlieb) v roli hrdiny, který se nepohyboval v Americe, ale v jiném „světadílu“ (jedna z knih, poměrně rozsáhlých, Karla Maye, se jmenuje Třemi díly světa), totiž Kara Ben Nemsiho. Typ hrdiny je to ovšem týž. Oněch filmů bylo rovněž více, V říši stříbrného lva (1965, Franz Josef Gottlieb), předtím Žut (Der Schut, 1964). Podle předlohy Karla Maye byly natočeny též filmy Poklad Aztéků (Der Schatz der Azteken, 1965) a Pyramida boha slunce (Pyramide des Sonnengottes, 1964), kde si Barker zahrál doktora Sternaua. Stejně tak Pierre Brice hrál v některých filmech, kde Lex Barker „chyběl“ (Old Shurehand, 1965, Der Ölprinz, 1965), o nich se dočteme, že to jsou jediné filmy podle předloh Karla Maye, v nichž jsou v hlavní roli zloduchové (v jiných právě proti nim statečně bojují Vinnetou a Old Shatterhand, případně další). Už jen z uvedených dat je zřejmé, jak se v německých filmových studiích a jugoslávské přírodě (a ovšem i jinde) točilo jako na páse. Na německé Wikipedii je pak k dispozici přehled všech filmů natočených podle Karla Maye.

Nechci už dále pátrat, zda všechny tyto filmy či kolik z nich se objevilo u nás na filmovém plátně v aktuálním čase. Důležitý byl onen impuls, který těch několik snímků, které v českých kinech proběhly, vyvolal. Je třeba zajímavé, že se podobným způsobem u nás nepodařilo proměnit potenciál, který určitě v té době měly knihy Jaroslava Foglara, tedy určitý dobrodružný námět. To už je ale jiná kapitola. Sám jsem se po oněch zhruba pětapadesáti letech na některé, které šly v televizi, podíval. Ale ovšem, je to už zcela jiná atmosféra a jiný kontext. Nové, rovněž německé třídílné filmové ztvárnění Vinnetoua (2916), promítané v České televizi (Nový svět, 7. 1. 2017, Tajemství Stříbrného jezera, 14. 1. 2017 a Poslední bitva, 21. 1. 2017, vše na ČT 2) není mým tématem. Určitě to bude zajímat ty, kdo neviděli v rolích mayových hrdinů Lex Barkera a Pierra Brice. Je to něco podobného, jako když Včelku Máju, po desetiletích prezentovanou v Německu coby kultovního Karlem Gottem (Biene Maja), nově nazpívala někdy před pěti lety popová zpěvačka, narozená rusko-německým rodičům v Krasnojarsku Helena Fischerová.

Ještě dvě poznámky. První: Všiml jsem si, že titul předlohy prvního legendárního filmu je někde překládán jako Poklad ve Stříbrném jezeře. Je to nicméně jen určitá nedůslednost (resp. naopak důslednost doslovného překladu „Der Schatz im Silbersee“), jinak to žádný velký translatologie není. Druhá: Nevěnoval jsem pozornost vlastnímu životu Lex Barkera, narozenému ve vysoce postavené rodině, nicméně otcem vyděděného po rozhodnutí dát se na hereckou dráhu, ani okolnostem jeho smrti, které jeden z článků v našich novinách, na něž odkazuju a kde informace o představiteli hrdiny Karla Maye jsou v dostatečné míře, uzavírá, že herec, který se vydal za svou šestou ženou, zemřel na ulici na infarkt, aniž by mu někdo pomohl. V Americe paradoxně nikdo nevěděl, že zemřel Old Shatterhand.

Odkazy

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lex_Barker
https://cs.wikipedia.org/wiki/Poklad_na_St%C5%99%C3%ADbrn%C3%A9m_jeze%C5%99e
https://cs.wikipedia.org/wiki/Knihy_odvahy_a_dobrodru%C5%BEstv%C3%AD

https://www.ceskatelevize.cz/porady/11343974485-vinnetou/

na ČT mj.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/16944-poklad-na-stribrnem-jezere/29338160068/ Poklad na Stříbrném jezeře
https://www.ceskatelevize.cz/porady/16828-vinnetou-rudy-gentleman/29338160066/  Vinnetou II
https://www.ceskatelevize.cz/porady/41907-petrolejovy-princ/29738142024/ Petrolejový princ
https://www.ceskatelevize.cz/tv-program/hledani/?filtr[IDEC]=21438147891&filtr[obdobi]=archiv Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti

noviny
https://www.idnes.cz/xman/styl/lex-barker-profil.A130520_133619_xman-styl_fro
https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/lex-barker-old-shatterhand-vyroci-umrti.A180510_122604_filmvideo_ts
https://www.idnes.cz/xman/styl/karel-may-a-old-shatterhand-a-vinnetou.A120402_153937_xman-styl_fro

Zpět