„Les Paul“

21.04.2012 18:48

Když se řekne Les Paul, je to, myslí se tím, podobně jako u řady jiných vynálezů v hudební historii, buď název produktu (najdeme ho obvykle pod výrazem Gibson Les Paul), nebo jeho jeho tvůrce, v tomto případě amerického kytaristy, tedy vlastně Lestera Williama Polsfusse (1915 – 2009).

V časopise Muzikus je právě o něm velice pěkný článek Karla Růžičky a Vítězslava Štefla, bylo by asi zbytečné opakovat celou dráhu průkopníka elektrické kytary, která nejspíše „vytvořila zvuk rock and rollu“ (Wikipedie). Bylo by nicméně dobré alespoň zmínit skutečnost, že Les Paul představoval univerzální osobnost, v technické oblasti nebyl jeho jediným vynálezem kytara, ale i novinky v oblasti vícestopého nahrávání či mixáže stop, ve vývoji reverbu a phaseru, také jeho diskografie není zanedbatelná.

Samozřejmě je zajímavý také příběh Lesovy kytary, který shrnuje Wikipedie v následujícím odstavci takto: Les Paul je nejznámější model kytary vyráběný společností Gibson. S jejím návrhem ve 40. letech 20. stol. přišel kytarista Les Paul. Ten byl však zprvu Gibsonem odmítnut - bylo si na něj vzpomenuto až poté, co velká konkurence v podobě Lea Fendera začala vyrábět elektrické kytary s plným tělem - model Fender Esquire a později známější Fender Telecaster. Tenkrát údajně zazněla legendární věta: „Najděte toho chlápka, co má to koště se snímačema!“ - tak totiž bylo přezdíváno prvnímu prototypu jeho designu, jež nesl název "The Log".

Typ kytary je na uvedené stránce podrobněji popsán, zde jen jedna zmínka, zajímavá pro českého muzikanta: kytara Jolana Diamant, kterou vyráběla továrna na hudební nástroje v Hořovicích, byla kopií právě kytary Gibson Les Paul.

https://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-serialy/Les-Paul-special-kytarovi-velikani-a-exkluzivni-rozhovor-z-NY-City~05~listopad~2007/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Les_Paul
https://www.lespaulonline.com/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Gibson_Les_Paul
https://www.jolana.cz/diamant-i/

Zpět