Leopold Stokowski

18.01.2013 00:23

Leopold Stokowski
významní dirigenti

Anglicko-americký dirigent a upravovatel klasické hudby Leopold Stokowski se narodil v Londýně, jeho celé jméno Leopold Antonin Stanislaw Boleslawowicz Stokowski dává tušit slovanské kořeny. Otec byl Polák, matka Skotka, nikoli Irka, jak se někdy tvrdilo, Leopold byl pokřtěn po svém polském dědečkovi. On sám byl třikrát ženat, poprvé s klavíristkou Olgou Samaroff, podruhé s Evangeline Johnsonovou, jejíž otec patřil k zakladatelům známého farmaceutického koncernu Johnson & Johnson a s níž měl obě dcery Sadju a Lubu, a konečně s herečkou Glorií Laurou Vanderbiltovou. Na konci třicátých let měl blízko ke Gretě Garbo. Jeho pravnukem je německý herec Oliver Stokowski.

Původem varhaník, je Stokowski jedním z nejkontroverznějších, ale zároveň i nejúspěšnějších dirigentů dvacátého století. Od čtrnácti let studoval na Royal College of Music v Londýně, 1903 dosáhl titulu bakalář hudby v Oxfordu a své vzdělání si doplnil studiem v Berlíně, Mnichově a Paříži. Byl varhaníkem a sbormistrem v Londýně a New Yorku, průlom jeho kariéry, která obnášela přes sedm tisíc koncertů, začala v roce 1909 jeho práce uměleckého vedoucího Symfonického orchestru Cincinnati.

Po celý život se věnoval uvádění soudobé hudby, ale i klasiků. Především to byli Hector Berlioz, ale obzvláště pak Johann Sebastian Bach, jehož Toccatu a fugu d moll, BWV 565 pro varhany, které ve velkoorchestrální podobě propůjčil strhující účinek. V roce 1969 dirigoval s Rozhlasovým symfonickým orchestrem Saarbrücken v televizním záznamu pro program ARD svou orchestrální transkripci Bachovy Passacaglie a fugy c moll BWV 592.

Slavený jakožto „kouzelník zvuku“ a odsuzovaný pro zásahy do partitur či originální postavení orchestru, vyvinul během let originální, velice typický orchestrální zvuk. Hudbou pro film Fantasia Walta Disneyho se stal legendou. Klavírista Glenn Gould označil Stokowského jako jednoho z mála dirigentů, kterého obdivoval a natočil s ním Beethovenův Pátý klavírní koncert. V letech 1917 až 1877 natočil Stokowski více než sedm set nahrávek a zasáhl i do technického vývoje stereofonní desky.

Když se jednou vyjádřil k tématu „Kdo je to dirigent?“, pravil: „Generálové a dirigenti se dožívají vysokého věku proto, že jim je potěšením vnucovat ostatním svoji vůli.“

https://de.wikipedia.org/wiki/Leopold_Stokowski

Bach / Stokowski, Passacaglia
https://www.youtube.com/watch?v=4YjoECZ8tVE
Bach / Stokowski, Toccata a fuga  d moll
https://www.youtube.com/watch?v=GS88lWHvvGw
100 videí – Leopold Stokowski
https://www.youtube.com/watch?v=APXJiEyTKno&playnext=1&list=PL0587477C7CD1EFF9

Zpět