Leonid Kogan

10.11.2011 22:53

Leonid Kogan
světoví houslisté

Leonid Borisovič Kogan, ruský židovský houslista, se narodil se v ukrajinském městě Dnepropetrovsk jako syn fotografa, který byl zároveň amatérským hráčem na housle. Když se ukázal jeho mimořádný zájem o hudbu a výjimečné schopnosti, přestěhovala se celá jeho rodina do Moskvy, kde mu bolo umožněno studium houslové hry. Ve věku deseti let jej hře na housle učil Abraham Jampolskij a o dva roky později Jacques Thibaud. Ten mu umožnil bydlet u něj doma, kde mu denně poskytoval hodiny. Není teda divu, že mladý Leonid se zdokonaloval velice rychle.  

Ve studiu pokračoval na Ústřední hudební škole v Moskvě, později Moskevské konzervatoři (1943-48). V sedmnácti letech vystupoval už jako mladý sólista po celém Sovětském svazu. Ještě jako student se stal vítězem Světového mládežnického festivalu v Praze. V roce 1951 vyhrál první cenu na medzinárodní soutěži Královny Alžbety v Bruselu interpretací Paganiniho Prvního koncertu s fantastickou kadencí od Emila Saureta. Jeho oficiální debut byl v roce 1941. Zahrál Brahmsův houslový koncert za doprovodu Moskevské filharmonie ve Velkém sále Moskevské konzervatoře.

V roce 1955 uskutečnil tehdy už uznávaný L. Kogan turné po západní Evropě v městech jako Paříž nebo Londýn. V následujících letech vystupoval v Jižní Americe a USA. Jeho rozsáhlý repertoár obsahoval okolo 18 koncertů. Mnoho skladatelů mu věnovalo svá díla.

Od roku 1952 působil jako učitel na Moskevské konzervatoři a v roce 1980 byl pozván na Academia Chigiana v italském měste Sienna. Vzhledem k tomu, že Kogan odmítal veškerou medializaci, byl zastíněn svým dobrým přítelem Davidem Oistrachem. Oistrach bol silně podporován nejvyššími představiteli státu. Koganovi byl udělen čestný titul umělce v roce 1955 a titul Nejoblíbenější interpret veřejnosti v roce 1964. V roce 1965 ho poctili Leninovou cenou.  

Koganovou manželkou se stala Elizaveta Gilels (sestra slavného klavíristy Emila Gilelse), která byla rovněž koncertní houslistka. V roce 1952 se jim narodil syn Pavel, který se stal uznávaným houslistou a dirigentem. Ruský houslista zemřel na srdeční infarkt cestou ve vlaku na koncert, který měl odehrát spolu se svým synem. Říká se ale, že byl zabit KGB, protože chtěl emigrovat ze Sovětského svazu.

Leonid Kogan je dodnes považován za jednoho z největších interpretů, pro jeho dokonalou techniku hry. Jeho styl byl modernější než o trochu populárnějšího Oistracha.

Pro zpracování tohoto textu jsem použil článek na stránkách huslisti.wgz.cz ve slovenštině, který jsem mírně upravil.

Info
https://www.thirteen.org/publicarts/violin/kogan.html
https://www.andromeda.at/mus/kog/art_e.shtml
https://huslisti.wgz.cz/zivotopis-6

Muzika
Šostakovičův houslový koncert č. 1

https://www.musicme.com/Leonid-Kogan/albums/Leonid-Kogan:-Chostakovich-1-0884385704926.html

https://www.youtube.com/watch?v=RWjrtxBO_Ys (4. věta)

Samuel Barber, Concerto for Violin and Orchestra Op.14, Ukrajinský symfonický orchestr, 1981
https://www.youtube.com/watch?v=h38kR0od7rk
https://www.youtube.com/watch?v=AX6JkOSvKew&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=6u3_3pbArzw&feature=related  

Klavírní tria / L. van Beethoven, J. Haydn, R. Schumann, klavírní kvartet Gabriel Faure

https://www.musicme.com/Leonid-Kogan/albums/Haydn:-Piano-Trios-H.xv-Nos.16-&-19---Beethoven:-Piano-Trios-Woo38-&-Op.97---Schumann:-Piano-Trio-Op.63---Faure:-Piano-Quartet-Op.15-0028947774761.html

 

Zpět