Le Boeuf sur le toit / Vůl na střeše

27.05.2020 01:52

Le Boeuf sur le toit / Vůl na střeše
arte CONCERT / ARTE tv

Boeuf sur le toit je název (bývalých) kabaretů a restaurací ve Francii, které jej odvozují od výrazu faire le bœuf, který používají hudebníci, když někdo ovládá jam session. V dějinách hudby výraz my Češi známe podle toho nejslavnějšího, pařížského podniku a každému, kdo by neuměl francouzsky, vysvitne, když se řekne Vůl na střeše. Je to hudební skladba Dariuse Milhauda, který, fascinován po návratu z Brazílie tamějšími melodiemi, navrhl Jeanu Cocteaovi téma na balet, jehož název je doslovným překladem názvu brazilské písně. Pařížský kabaret se pak stal jedním z nejvýznamnějších míst setkání umělců všech oborů. Chodili sem Picasso, Ďagilev, René Clair a Maurice Chevalier, hrály se tu kousky od Cole Portera a Kurta Weilla, mohli jste tu potkat Stravinského, Poulenca či Erika Satie. Ve 20. a 30. letech se zde zabydlel jazz a odtud pak přišel okřídlený výraz zmíněný nahoře.

Název Le Boeuf sur le toit zvolila dramaturgie koncertu, zařazeného do série francouzské hudby v projektu arte CONCERT na portále ARTE TV, pro prezentaci pěti opusů příslušníků tzv. Pařížské šestky, která se právě v onom pověstném kabaretu zrodila. Patřili k ní Georges Auric, Louis Durey, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Francis Poulenc a Germaine Tailleferre. V roce 2019 nahrál Rozhlasový orchestr Francouzského rozhlasu pod taktovkou Mikko Francka a s účasti sólistů, francouzské klavíristky Catherine Cournot, francouzské flétnistky Magali Mosnier a britské saxofonistky Jess Gillam, pět slavných skladeb, a to:

Arthur Honegger – „Pacific 231“
Darius Milhaud – „Scaramouche“, Svita pro saxofon a orchestr
Darius Milhaud – „Le Boeuf sur le toit“
Francis Poulenc – Sonáta pro flétnu a klavír
Arthur Honegger – Symfonie č. 3, zvaná také „Liturgická“, H186

Titulní skladba je tedy třetí v pořadí. Nahrávka ze 4. října 2019 (01:24:04, tedy 85 min.) je na stránce dostupná od 8. 10. 2019 do 7. 10. 2021.

Muzika
https://www.arte.tv/de/videos/087078-008-A/le-boeuf-sur-le-toit-symphonie-konzert/
Mikko Franck
https://de.wikipedia.org/wiki/Mikko_Franck

 

Zpět