Kyle Eastwood na Jazzovém festivalu ve Viersen 2009

07.01.2016 20:01

Kyle Eastwood na Jazzovém festivalu ve Viersen 2009
jazzové události / koncerty na YouTube 

Takový sound jsme slyšeli přinejmenším v určité obdobě i u některých našich malých jazzových ansámblů (Jazz Q Martina Kratochvíla), Kyle Eastwood není tedy v tomto ohledu nijak převratný, na druhou stranu je to perfektní muzika. Fender Rhodes zvuk E-piana, charakteristická dechová sekce s typickými frázemi v unionech jako v jazzrockových kapelách 70. a 80. let, basa skvěle šlape, ….. – ovšem není divu, když leader kapely je hráč na basovou kytaru.

To jméno nemýlí, opravdu je Kyle Eastwood synem známého amerického herce Clinta Eastwooda, mimochodem rovněž člověka přinejmenším s velkým hudebním rozhledem (pamatuju na jeho dokumentární filmy např. s B. B. Kingem). Ostatně milovníky jazzu jsou oba Kyleovi rodiče, u nich dostal impuls k poslechu jazzových legend jako Milese Davise, Dave Brubecka, Theloniouse Monka či Big bandu Stana Kentona. Také Kyle původně směřoval k filmu, studoval filmovou vědu na Univerzitě Jižní Kalifornie, poté se však rozhodl pro kariéru hudebníka. Na střední škole začal hrát na elektrickou baskytaru, naposlouchal R&B, Tamla Motown a reggae. Studoval u francouzského basisty Bunny Brunnely. Začal hrát v oblasti New Yorku a Los Angeles, zformoval kvartet, ve svém debutu (1996) Eastwood After Hours: Live at Carnegie Hall, vzdal hold svému otci, který jej vždy podporoval. Zprvu byl Kyle aktivní jako improvizační hráč, jeho vlastní první album (tj. s vlastními skladbami)  From There to Here vyšlo v roce 1998.

Vztah s otcem byl vzájemný. Kyle Eastwood (nar. 1968) dělal hudbu do řady jeho filmů (třeba pro u nás známý snímek Million Dollar Baby s Hilary Swankovou). Snad bych mohl na tomto místě ještě zmínit i další členy rodiny, totiž jeho mladší sestru Alison, herečku, modelku a designérku, a nevlastního bratra (po otci) herce Scotta Eastwooda či Francescu, herečku, modelku a osobnost televizní zábavy (reality show Mrs. Eastwood & Company, v níž figuruje i bývalá žena Eastwooda staršího Dina). Známí jsou i další příbuzní.

Ale zpátky k muzice a Kyleu Eastwoodovi. V roce 2011 natočil s francouzskými hudebníky u Candid/Harmonia Mundi album Songs from the Chateau. V roce 2013 to bylo The View from Here (Jazz Village), v letošním roce (2015) vzniklo album Time Pieces, které vyšlo na labelu Jazz Village. Dalšími hudebníky na tomto albu jsou Brandon Allen, Quentin Collins, Andrew McCormack a Ernesto Simpson, z nichž někteří vystupují rovněž na koncertu na Jazzovém festivalu v západoněmeckém  Viersenu.

Na záznamu (viz odkaz dole) hrají
Kyle Eastwood – baskytara
Rory Simmons - trubka, křídlovka
Richard Beesley – saxofon
Andrew McCormack – piano
Martyn Kaine - bicí 

Kyle Eastwood byl také u nás, v roce 2006 v Praze na festivalu United Islands a také v Karlových Varech 2008. Na stránkách Českého rozhlasu (odkaz pod textem) je o americkém hudebníkovi informace, videa na těchto adresách byla bohužel zrušena (opakované oznámení třetích stran ohledně porušování autorských práv)

Odkazy
https://de.wikipedia.org/wiki/Kyle_Eastwood (výchozí informační zdroj)
https://www.rozhlas.cz/jazz/album/_zprava/kyle-eastwood-the-view-from-here--1189850
https://www.novinky.cz/kultura/144465-eastwooduv-syn-ozdobi-festivalovou-noc-mesta.html

https://www.rozhlas.cz/mozaika/hrajeme/_zprava/kyle-eastwood-the-view-from-here--1371612

Koncert ve Viersenu
https://www.youtube.com/watch?v=m3eJzY_WDWU&list=PLOyyzqHa5XtMGx3kYJlDZb55s99g4jo8W&index=5

Zpět