Kurt Robitschek a KaDeKo

13.05.2014 21:57

Kurt Robitschek a KaDeKo
kouzlo starých šlágrů/nahrávek

Rakouský divadelní ředitel Kurt Robitschek, později, zvláště v době amerického pobytu, uváděný také jako Curt Robitschek či Ken Robey, se narodil v Praze v roce 1890. Praha tenkrát ovšem ještě nebyla československou (či ještě později českou) metropolí, ale součástí Rakouska-Uherska. Ve dvacátých letech se Robitschek objevil v Berlíně, kde se stal populárním konferenciérem, psal recenze na nově vyšlé knihy a gramofonové desky a byl jedním ze spoluzakladatelů proslulého „Kabaretu Komiků“ (Kabarett der Komiker, KaDeKo).

Kabaret se nacházel v městském obvodu Charlottenburg-Wilmersdorf, nedávno přičleněnému k Velkému Berlínu (Charlottenburg byl předtím jedním z nejbohatších pruských měst). 1. prosince 1924 založili herec, komik a libretista Paul Morgan, Kurt Robitschek a dánský filmový herec a kabaretiér Max Hansen kabaret, který zpočátku několikrát změnil adresu – z Kantovy ulice na Kurfürstendamm a poté v komplexu WOGA na Lehniner Platz, kde bylo otevřeno „divadlo pro kuřáky“ (Rauchtheater) pro 950 diváků. V roce 1932 zde byla inscenována první „kabaretní opera“ s názvem Rufen Sie Herrn Plim! s textem K. Robitschka a Marcella Schiffera a hudbou Mischy Spolianského. Než se stačil provoz podniku pořádně rozběhnout, chopili se moci nacionální socialisté a kabaretiérům nezbývalo, jestliže si chtěli uchránit zdravou kůži, emigrovat.

Vedení kabaretu převzali Hanns Schindler, potom Will Schaeffers. Na základě úplného vzdání se časově kritického obsahu, zvl. nejrůznějších politických narážek, mohl kabaret pokračovat až do úplného uzavření divadel v roce 1944. Svou činnost ukončil představení v kavárně Leon na konci srpna tohoto roku.

Od roku 1925 do 1933 vydával Kabaret Komiků časopis Die Frechheit. Ein Magazin des Humors. Zugleich Programm des Kabaretts der Komiker. (Drzost. Humoristický časopis. Zároveň program Kabaretu Komiků). Vydávali K. Robischek a Paul Morgan.

V seznamu umělců, kteří vystupovali v KaDeKo, je celá řada zajímavých jmen, mj. též Maria Collm, Walter Mehring, Willy Rosen či Karl Valentin (úplný seznam na německé stránce Wikipedie).

Kurt Robitschek emigroval, stejně jako ostatní, v roce 1933, přes Prahu, Vídeň, Paříž a Londýn do USA, kde pořádal pod jménem Ken Robey velká turné. Jeho pokusy o vstup do Hollywoodu se minuly účinkem, stejně jako pokus o oživení Kabaretu komiků. Byl nicméně producentem velkých varientních show mj. v Carnegie Hall či v Town Hall, na svých turné, pořádaných často jako one man show, přizval další významné osobnosti, např. Ch. Laughtona, Ch. Boyera či A. Mooreheada.

Přestože příspěvek patří do řady "kouzlo starých nahrávek", nenašel jsem na YouTube zvukovou ukázku, která by odpovídala tématu.

https://de.wikipedia.org/wiki/Kurt_Robitschek
https://de.wikipedia.org/wiki/Kabarett_der_Komiker
https://www.cabaret-berlin.com/?p=87

 

Zpět