Kroměříž

21.06.2011 21:50

Přemýšlet o tom, zda k „českým“ městům mám počítat také města na Moravě, odmítám. Samozřejmě, že počítat. Aniž bych chtěl upírat Moravě její identitu či ztrácel schopnost jemného rozlišení v řadě věcí souvisejících. Je to jako s českými a moravskými písněmi, tam se to dá vnímat velmi zřetelně. Takže pro mě jsou Olomouc, Brno, Kroměříž rovněž česká města, a ovšemže také zároveň moravská. A jako bych slyšel otázku, a co Ostrava? Tak u tohoto města, které se ucházelo v předloňském roce, tuším, o titul „město kultury“, cítím určité napětí, ale nikoli česko-moravské, spíš vyplývající z trojúhelníku česko-polsko-německého, a když říkám napětí, myslím tím spíš pozitivní impuls multikulturního prostředí (byť tato idea byla v poslední době hodně nabourána, ale ani ne tak vztahy mezi evropskými kulturami, jako evropskými a neevropskými, islámskými, i když možná trochu i těmi evropskými, v souvislosti s hrozícími bankroty některých zemí). Tak jsem trochu odběhl, ale v nutném vysvětlení kontextu, nicméně zpět ke Kroměříži:
Hanácké Athény nejsou zase až tak velké město, s jakou intenzitou vysílají svou kulturní energii do prostoru. Dokonce je to spíš menší menší město. Jak je zřejmé, malý počet obyvatel nicméně nebrání třeba takové skutečnosti, že přírodně architektonický komplex Arcibiskupského zámku, Květné a Podzámecké zahrady v Kroměříži je zapsán na listinu světového dědictví UNESCO. V roce 1997 byla Kroměříž vyhlášena nejkrásnějším místem České republiky.
Nemohu než vyjádřit souhlas. Byli jsme tam těsně před společenskými proměnami roku 1989 a měli tam, kousek od zámku, báječnou italskou zmrzlinu. Byla dvě taková města v tehdejší době, která se mohla pyšnit čímkoli kulinářským, alespoň co já vím: Cheb deseti druhy vynikající kávy ve Špalíčku, a Kroměříž tou zmrzlinou. Je to samozřejmě tak trochu žert, ale zároveň doslovná pravda.
Květná zahrada je unikátní záležitostí, kouzlo měla ještě před rekonstrukcí, byť byla jeden čas přece jen více než zdrávo zanedbávána. Pávi v Podzámecké zahradě byli pěkným doplňkem příjemných komorních koncertů, ale vlastně i spousta míst, pozoruhodná architektura radnice na náměstí, kostely sv. Jana Křtitele a sv. Mořice, Lennonova ulička, ale třeba i vodní elektrárna Na strži. Celé město působí pozoruhodně kompaktně a přitom mají jednotlivá místa svého jedinečného genia loci.
A kromě jedné pěkné rodinné dovolené pro mne představuje Kroměříž také jedno mé odborné vystoupení na odborném setkání nad uměleckou knižní vazbou a autorskou knihou, která mne v osmdesátých letech teoreticky i autorsky zajímala.
Tak teď už jen, jaké překvapení mají v tomto pěkném městě dnes? Můžeme se jít podívat na stránky, které se tím zabývají.

https://www.kromeriz.net/
https://www.zamek-kromeriz.cz/zamek/

https://www.mesto-kromeriz.cz/uvod.asp?modul=obcan
https://www.dk-kromeriz.cz/
https://www.nczk.cz/
https://www.zahrada-park-krajina.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=159:narodni-centrum-zahradni-kultury-v-kromii-ondej-zatloukal&catid=67:kromi&Itemid=140 (!)

Zpět