Koupele stokrát jinak

17.04.2011 16:41

Nejen v časopisech pro ženy se to v posledních letech nejrůznějšími články, doporučeními, reklamami atd. na koupele jen hemží. Naposledy, možná podesáté, podvacáté, jsem v Instinktu č. 11/11 ze 17.03.2011 narazil na podobný, tentokrát shrnující článek s názvem Koupele stokrát jinak. V kontextu s nedávnou zkušeností s pobytem v lázních a projektem …půl zdraví, v němž jsem se věnoval vodě, ovšem především v podobě léčivého nápoje, si uvědomuju, že mi schází ta „druhá polovina“, nikoli zdraví, ta ovšem taky, ale mám na mysli užití vody jako koupele. Nechci se na tomto místě té problematice nijak zevrubně věnovat. Jen si uvědomuju široký kontext celé věci, řadu souvislostí, od tématu bylinek a zahrádky, přírodnímu léčení, lázeňství a dnes střechovému módnímu pojmu wellness, přes kosmetiku a já nevím co ještě až po aromaterapii a samozřejmě byznys v tom všem. Možná stojí za to, uvědomit si toto všechno proklikáním pár adres, které jsem pod článkem přidal, nijak příliš systematicky.
Možnosti nejrůznějších koupelí se neustále rozšiřují, od tradičních uhličitých koupelí či rašeliny je dnes možné nechat se hýčkat v čokoládě, medu, pivu, vínu, mléku či podmáslí. Pivovary nabízejí koupele jako jednu z možností, jak si užít pivo, nejrůznější wellness centra a masážní salóny vedle lávových kamenů a thajských masáží čokoládu a med. Samozřejmě přeju všem dívkám a ženám, ať si užívají péče o svou krásu, pokud to není jenom snobárna (ale i v tom případě nakonec ano, proč ne), nicméně v koutku mysli se vracím k horským bystřinám, norským fjordům či vodopádům, písákům za Hradcem nebo třeba Měsíčnímu jezeru v Rakousku, místům, kam se někdy dokonce ani neodvážíte smočit, při té teplotě, nicméně tato skutečně přírodní voda mě nabíjí a léčí určitě víc než koupel v šampaňském. Ostatně to je asi z trochu jiného soudku.

Rašelina
https://www.lazne-doma.cz/kategorie/raselinove-koupele/
https://www.masaze-aromaterapie.eu/cz-detail-167-raselinove-koupele.html
https://www.balneotrade.cz/
https://www.spa5.cz/component.php?cocode=section&seid=70

Bylinky
https://www.nasebylinky.estranky.cz/clanky/bylinkove-koupele.html
https://www.zeny.cz/magazin/prirodni-kosmetika/kosmeticky-tip-bylinkova-koupel.aspx
https://abecedazahrady.dama.cz/default.aspx?section=61&server=1&article=1438

Podmáslí, mléko
https://kosmetika.doktorka.cz/kleopatrina-koupel-krasy/
https://www.prokrasnetelo.cz/clanky/zazrak-jmenem-voda/
https://ostrava.idnes.cz/po-pivu-vino-neobvykle-koupele-lidi-zajimaji-fnf-/ostrava-zpravy.asp?c=A110208_172542_ostrava-zpravy_sot
https://www.chodovar.cz/id192cz-prisadove-koupele.htm
https://www.zamek-zabreh.cz/
https://www.novinky.cz/cestovani/127154-beskydy-lakaji-na-koupele-v-kadich-s-pivem.html

Čokoláda, med
https://mladazena.maminka.cz/scripts/detail.php?id=359193
https://www.e-mrtvemore.cz/prirodni-kosmetika/cokoladova-kosmetika.html
https://www.belea-fmcosmetic.cz/olejova-koupel-peniva-omlazujici-kozi-mleko-a-med-p-360.html

Zpět