Klášter ve Vyšším Brodě

20.08.2012 15:26

Klášter ve Vyšším Brodě
EXOD 2012

Vyšebrodský klášter mám od dob studií zařazen jako jednu z nejvýznamnějších kulturních památek svého druhu, na které jsou ostatně jižní Čechy (možná i v širším slova smyslu, přidáme-li ještě třeba klášter Sázavský či Želivský, i když, pravda, to jsou už spíš střední Čechy) bohaté: slavný je rovněž Klášter Zlatá Koruna. Vedle pražských klášterů, Břevnovského, Emauz, Anežského a třeba ještě kláštera v Teplé, kdybych měl přece jen hovořit o Čechách (pak je ještě další kapitola Morava) jsou to pozoruhodné gotické památky. Možná mě to téma zajímá také proto, že v Jičíně souviselo Valdštejnovo působení rovněž se zakládáním klášterů, přítomností některých řádů přímo v Jičíně (jezuité) či ve Valdicích (kartuziáni).

Zatímco ve Zlaté Koruně jsem byl při některé z minulých příležitostí, budovu Vyššího Brodu jsem jen jednou viděl mihnout se mezi stromy z některé komunikace (silnice, železnice, voda), vůbec si nejsem schopen uvědomit, kdy to bylo. Prohlídkový okruh je oddělen od vlastního prostoru, kde žijí mniši (jejich počet se v průběhu let mění, je to stále do desítky), do rajské zahrady jsme mohli nahlédnout pouze oknem přes další místnost. Nevím, co vlastníky k tomuto postoji vede, zda-li chtěji mít prostě klid či se něčeho obávají. Slyšel jsem nejrůznější názory, na jedné straně, že se nepřičiňují nijak ke své existenci a žijí z našich daní a státních dotací, aniž by třeba usilovali o záchranu dalších staveb areálu, které chátrají (hlavní budovy jsou ze státních peněz opraveny), na druhé straně, že komercializace také není dobře, příkladem neuzavřenosti okolnímu světu jsou třeba Hejnice v Jizerských horách, kde byl vytvořen pozoruhodný areál „duchovní obnovy“, který zapojuje i všechny tři kulturní oblasti, přináležející k tomuto místu (Slezsko, Polsko, Čechy). Sám jsem si pochvaloval třeba Broumovský klášter či Novou Říši. Asi by člověk do toho musel vidět více zblízka, rozhodně si nemyslím, že vina leží na obyvatelích objektu, který má sloužit věcem duchovním.

Teď prohledávám informace na webu a cosi se mi potvrzuje, narážím na článek České televize s názvem  Vyšebrodský klášter zvolna chátrá. Tak si ho půjdu přečíst. Ještě jsem našel virtuální prohlídku, tak to by mohlo být zajímavé. Zda uvidím místa, kam jinak není přístup. Nebo alespoň místa, která bych si jinak zdokumentoval na svém albu, Teologický sál, Filozofický sál, zkrátka knížky, skvostné stropy atd.

https://virtualni-prohlidka.klastervyssibrod.cz/
https://www.klastervyssibrod.cz/
https://www.mestovyssibrod.cz/editorial_oznameni.php?akce=news_zobraz&pridn=279
https://www.jiznicechy.org/cz/index.php?path=kost/vysbrod.htm
https://www.encyklopedie.ckrumlov.cz/docs/cz/region_histor_nekroz.xml

https://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/111894-vysebrodsky-klaster-zvolna-chatra/

https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Klaster_ve_Vyssim_Brode/

Zpět