Klára Issová, Martha Issová, David Ondříček, František Ondříček, Lenka Termerová, Sámer Issa

11.07.2011 21:59

Výrazné hnědé oči, trochu jakoby posmutnělý výraz (možná už v těch očích) a šátek z biblických dob na hlavě, tak vypadá titulní fotografie Kláry Issové na stránce ČSFD. Nezaměnitelná tvář zvláštního půvabu, poklidné chování (tak odlišné od její sestřenice Marthy) vypovídá trochu o exotickém původu herečky. Skutečnost je taková, že Klára Issová se narodila v Praze, její otec Michel je nicméně Syřan. Jeho bratr Moric je otcem Marthy Issové.
První role televizní a filmové dostala už v dívčím věku, kdy studovala herectví na pražské Konzervatoři. V osmnácti letech získala Českého lva za roli Veroniky v Jakubiskově Nejasné zprávě o konci světa, nominace přišla ale už za první roli ve filmu Saši Gedeona Indiánské léto (známá scéna ve vaně plné zelených jablek), další vysoká hodnocení následovala v souvislosti s básnickou adaptací Erbenovy Kytice či filmem Anděl exit podle prózy Jáchyma Topola. Ve filmu Grandhotel (podle knížky Jaroslava Rudiše), který se odehrává nad Libercem v unikátní stavbě na vrcholu Ještědu („film o lidech mezi mraky“), se seznámila se svým partnerem, hercem a režisérem Davidem Ondříčkem.  V úhrnu ztvárnila na čtyřicet televizních, filmových a seriálových rolí, některé i pohádkového či komického charakteru.

David Ondříček je režisér několika velice úspěšných filmů – Šeptej, Samotáři (Český lev za mužskou vedlejší roli pro J. Macháčka a řada dalších nominací, celkem devět), Jedna ruka netleská. Vystudoval dokumentaristiku, jednou z jeho prvních režijních prací je film Theodor Pištěk o známém spolupracovníkovi Miloše Formana, tvůrci kostýmů k oskarovému Amadeovi (Davidův otec Miroslav rovněž spolupracoval s proslulým režisérem českého původu.  David Ondříček není z těch filmových tvůrců, kteří pravidelně po dvou letech chrlí další a další film.  Letos začal natáčet film v česko-slovensko-polské koprodukci, detektivku s politickým podtextem padesátých let s názvem Ve stínu, do kin přijde začátkem roku 2012.

Ondříčkův otec František Ondříček je, jak zmíněno, dlouholetý spolupracovník Miloše Formana. K nejslavnějším filmům, které natočil s ním, ale i s dalšími režiséry (Ivanem Passerem, Otokarem Vávrou či anglicky mluvícími režiséry Mendelem či Andersenem), patří Intimní osvětlení, Lásky jedné plavovlásky, Až přijde kocour, If, Hoří, má panenko, Homolka a tobolka, O Lucky Man, Drahé tety a já, Vlasy, Božská Ema, Ragtime, Svět podle Garpa, Amadeus, Valmont, Taking Off. S Formanem ho seznámil Ivan Passer, když oba byli ve štábu filmu Vojtěcha Jasného Až přijde kocour. Stavili se u něj v bytě, když si Forman koupil novou kameru „a nevěděl, co s ní“.

O Marthě Issové jsem shromáždil některé informace a odkazy v článku o rodu Prachařových (viz dole odkaz). Pražskou konzervatoř nedokončila, dva roky studovala jazzový zpěv na Konzervatoři Jaroslava Ježka. V roce 2005 nominace na cenu TýTý v kategorii Objev roku. Hrála v Divadle na Fidlovačce, Dejvickém divadle či divadle Černá labuť, v televizi mj. v seriálu Dobrá čtvrť a dvou tuctech filmů.

Lenka Termerová je herečka, kterou máme spojenu především s Činoherním klubem, přestože hrála předtím v Ostravě, ale také v pražském Národním divadle, nověji též v Divadle Bez zábradlí. Od legendárního Žertu, kde zahrála drobnou roli, natočila několik desítek filmů, televizních seriálů či televizních filmů a inscenací. Filmovou matku své vlastní dcery Marthy hraje ve filmu Děti noci.

Na závěr třeba říci, že titul článku je poněkud mystifikační. Někdejší účastník pěvecké soutěže Česko hledá Superstar 2003-2004 Sámer Issa totiž nemá s rodinou Issovou nic společného, pouze podobné jméno. Tak jako máte v ulici troje Novákovy a ani jedni nejsou příbuzní Pepy Nováka, který bydlí za rohem. V biografii na svých stránkách píše o sobě: Dětství prožil v syrském Damašku, odkud je jeho otec, maminka je Češka. Mladší bratr Marwan. Od šesti let žil do 19 s rodinou opět v Děčíně, nyní žije v Praze. „Opět“ znamená, že se v Děčíně v roce 1985 narodil. Tehdejší soutěž, v níž nastartoval svou kariéru, sice nevyhrál, ale od té doby se řadí mezi známé tváře, které mají své vděčné fanoušky. Na stránkách Wikipedie je uvedena celá řada účastí v dalších soutěžích, ve kterých se střídavě umisťuje na vyšší či nižší příčce žebříčku.

Klára Issová
https://www.csfd.cz/tvurce/1196-klara-issova/
https://www.grandhotel-film.cz/o-filmu.html

David Ondříček
https://www.osobnosti.cz/david-ondricek.php
https://www.csfd.cz/tvurce/3248-david-ondricek/
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/david-ondricek-dnes-zacal-natacet-film-ve-stinu/605189&id_seznam=
https://septej.webpark.cz/tvurci.htm

Miroslav Ondříček
https://www.zlatasedesata.cz/profil/miroslav-ondricek/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Ond%C5%99%C3%AD%C4%8Dek
https://www.imdb.com/name/nm0005816/
https://www.kinobox.cz/cfn/osoba/966508-miroslav-ondricek 
https://www.filmovka.cz/
https://www.pozitivni-noviny.cz/cz/clanek-2006120793

Martha Issová
Na těchto stránkách na adrese
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/ilja-prachar-david-prachar-dana-batulkova-linda-rybova-jakub-prachar-mariana-pracharova-martha-issova/
https://www.osobnosti.cz/martha-issova.php
https://cs.wikipedia.org/wiki/Martha_Issov%C3%A1

Lenka Termerová
https://zivotopis.osobnosti.cz/lenka-termerova.php
https://www.csfd.cz/tvurce/1353-lenka-termerova/
https://www.impuls.cz/clanek/lenka-termerova-herecka/223457

Sámer Issa
https://www.samerissa.com/
https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1mer_Issa#.C4.8Cesko_Hled.C3.A1_Superstar_2003_-_2004

Zpět