Katedrála Panny Marie v Los Angeles

12.02.2013 17:21

Katedrála Panny Marie v Los Angeles
významné stavby současnosti

Kdybyste se podívali na budovu Katedrály Panny Marie v Los Angeles (Cathedral of Our Lady of the Angels) zvnějšku a přehlédli řešení vchodu s plastikou a  křížem a velkého tmavého kříže na fasádě, nejspíš by vás nenapadlo, že se jedná o kostel. Přitom je stavba s dynamickou geometrií, která vznikla podle plánů španělského architekta Rafaela Monea v historickém středu největšího města v Kalifornii v letech 1999 až 2002, biskupským kostelem zdejšího římsko-katolického arcibiskupství. Stavba z pohledového betonu v barvě písku je dlouhá 120,62 metrů a pojme tři tisíce věřících. Patrocinium poskytlo jméno města (Los Angeles znamená  “andělé”). Významný americký sochař Robert Graham umístil nad portálem monumentální figuru “Our Lady of the Angels“. V nitru kostela se uskupují lavice ze třech stran kolem oltáře. Tlumené světlo dopadá do prostoru alabastrovými okny. Prostor má deset postranních kaplí.

Stavba nahradila starší kostel z roku 1876, který byl poškozen při zemětřesení v roce 1994. Tu se pokusila arcidiecéze v roce 1996 bez povolení strhnout, čemuž naštěstí zabránili památkáři - National Trust for Historic Preservation. Vzhledem k vysokým stavebním nákladům ve výši dvou set miliónů dolarů byly plány kostela, nazývaného podle losangeleského kardinála Mahonyho také Tádž Mahony, předmětem diskusí. Při otevření kostela došlo vedle protestů proti případům zneužívání v katolické církvi také k demonstraci proti vysokým nákladům.

Dolní kostel katedrály byl určen k pohřbívání, je zde místo pro více než šest tisíc nebožtíků, z toho 1275 rakví a 4794 uren. Je zde možné umístit i pamětní desky. Vedle mauzolea se nachází kaple sv. Bibiany (Viviana, Vivien aj., z lat. vivius, živý, plný radosti ze života), raně křesťanské mučednice ze 3. století. Vedle biskupů jsou v kostele pohřbeni mj. herec Gregory Peck a sochař Robert Graham.

Pozoruhodné jsou varhany, u nichž byly použity píšťaly z varhan ze zničeného kostela, které postavila v roce 1929 firma Wangerin z Milwaukee, rekonstrukci provedla firma Austin Organs inc.. Varhany disponují 88 rejstříky a 17 transmisemi na čtyřech manuálech (s doplněním sady fanfár) a jednom pedálu.

Katedrála Panny Marie v Los Angeles je jednou z moderních církevních staveb, které byly postaveny po zničení jejich předchůdců přírodní katastrofou. Jiným architektonicky skvělým případem je Katedrála Krista, Světla ze Světla v Oaklandu.

https://de.wikipedia.org/wiki/Kathedrale_Unserer_Lieben_Frau_von_den_Engeln
https://www.youtube.com/watch?v=CvUXElxpyMc
https://www.youtube.com/watch?v=TQMylEQlilM
https://www.youtube.com/watch?v=-K_9O_hjnOQ
https://cs.wikipedia.org/wiki/Katedr%C3%A1la_Krista,_Sv%C4%9Btla_ze_Sv%C4%9Btla_v_Oaklandu

Zpět