Karel Čapek / Kalendář a Zahradníkův rok

06.11.2013 20:48

Karel Čapek / Kalendář a Zahradníkův rok
úklid knihovny

Uvádím dohromady dva tituly v jedné společné knížce, jak v Díle bratří Čapků (víc než dvacet svazků) v Československém spisovateli v roce 1959 vyšly. Ovšemže ten druhý je známější, tematicky nicméně opravdu spolu souvisí, jak je zřejmé a jak to potvrzuje i podtitul prvního „Jak je rok dlouhý“. Bylo by možné uvést celou řadu jiných vydání (mám rád obojí, buď „sebrané spisy“ pro onu celistvost, tak ty nejrůznější „knížky do kapsy“, které mívají zajímavou grafickou úpravu a k Čapkovi se nějak, nevím proč, hodí). Ve vydavatelově poznámce se uvádí, že první část dvojsvazku, tedy Kalendář, autor zamýšlel vydat, ale neuskutečnil, vyšla půldruhého roku o jeho smrti v podobě, kterou jí spisovatel určil. Shromáždil výstřižky z novin z let 1919 až 1939 a o spisovatelovu pozůstalost se opravdu knížka opírá, v první vydání Kalendář vyšel v r. 1940 u F. Borového. Zahradníkův rok pak zahrnuje texty z let 1925 až 1928, které uveřejnil v novinách ze zkušeností, které získal při zakládání vlastní zahrady, v časopiseckém otisku vyšly tyto sloupky nejdříve v Lidových novinách, záměr vydat je knižně je doložen do roku 1927. Vedle ediční poznámky Miroslava Halíka, z níž jsem čerpal tyto informace kniha disponuje doslovem Františka Buriánka, mimo jiné hovoří o mozaikovitosti obou knih, ovšem u Zahradníkova roku zjišťuje „pevnější řád, organičtější stavbu“, větší jednotnost „v koncepci i stylu“. Co do rozsahu představuje první soubor něco kolem kopy textů, druhý by bylo jednodušší spočítat přesněji, protože po dvou úvodních textech – Jak se zakládají zahrádky a Jak vzniká zahradník se pravidelně střídají texty typu Zahradníkův leden (únor, březen atd. až prosinec) s texty tematicky pojmenovanými, např. Semínka, O umění zahradnickém, Pupence, Svátek atd., a závěrem je zařazen text O životě zahradnickém. Některé texty prvního titulu mají rovněž názvy jako Březen, ale to je spíš výjimečné, spíš jsou navázány na sebe texty jako Sníh, Praha ve sněhu, O výzkumu zimy, Jinovatka, Ledové květy atd., napsané v různých letech. Na stránky vychází první část o něco málo více textu než druhá.

Nějaké příliš objevné rozbory, ale ani deskripce tady dělat nebudu, nevím v tuto chvíli, zda bych dokázal spisovatele tak probraného ze všech stran uvést nějak zajímavě, aby to už nebylo někde řečeno, počínaje Čapkovým zájmem o „všední věci“ v době, kdy básníci Devětsilu opěvují moderní svět, přes linii české literatury od Jana Nerudy přes Čapka k Bohumilu Hrabalovi. Snad jen to, že jsou dostupné originální texty na internetu (zvl. všechno je v Městské knihovně v Praze), takže jsou veskrze zbytečné i „ukázky“, jak se o ně pokouším v některých jiných případech.

https://ld.johanesville.net/capek-71-kalendar
https://www.databazeknih.cz/knihy/kalendar-31032
https://www.databazeknih.cz/knihy/zahradnikuv-rok-159
https://capek.misto.cz/zahradnik.html

https://www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty/karel-capek/

Karel Čapek, Kalendář, Zahradníkův rok, Československý spisovatel, Praha 1959, s obrázky Josefa Čapka, grafickoá úprava, obálka a vazba Zdenek Seydl.

Zpět