Kamenný most

20.01.2012 14:59

Kamenný most, 1996, režie Tomáš Vorel
Poznámky k polistopadovým filmům


O filmu Tomáše Vorla Kamenný most z roku 1996 je možné se začít bavit různým způsobem. Jde o snímek depresívní a režisér nás otravuje svými autobiografickými náladami?, do jaké míry se „zpronevěřil“ groteskní sklepácké poetice a jejímu kritickému náboji?, proč se film víc neprosadil, když měl zajímavý námět, zajímavé obsazení atd.?
To všechno mě napadlo, nicméně začnu něčím jiným. Na
FDb je uveden jako autobiografický film zostavený z niekoľkých krátkych poviedok. Je to pravda a není to pravda. Film je opravdu rozčleněn do několika částí, které jsou označeny samostatnými názvy. Je to ale spíš vyjádření určitých témat a časových úseků v jednom příběhu, těmito „mezititulky“ (když si vypůjčím termín z novinařiny) dostává snímek jen další významový rozměr úvahy nad jistými náměty života. Klasický povídkový film, sestavený opravdu ze samostatných příběhů (a někdy i režírovaný několika režiséry) je známý z italské filmové školy (například Casanova 70 Maria Monicelliho nebo slavný Boccaccio 70 z roku 1962, komentář na Tomáše Odahy), u nás může být takovým „vzorovým“ filmem z polistopadové doby film Petra Zelenky Knoflíkáři, ale už v šedesátých letech tady byl filmové povídky na námět povídek literárních (B. Hrabala, Perličky na dně z roku 1965), jiným příkladem je film Vojtěcha Jasného Touha. V komentářích k jinému filmu (Včera, dnes a zítra) říká Oskar: Hodnotit povídkové filmy je problematické. Některé působí celistvě (Knoflíkáři), jiné jsou každý pes jiná ves (Čtyři pokoje) a řešením je asi hodnotit každou povídku jednotlivě.
Druhou věcí je ono téma pesimistického, depresívního pohledu, který je filmu vytýkán a komentován (Václav Havel na mostě říká zhruba: teď máte svobodu, můžete tvořit, to je rovněž uváděno kdesi, na CSFd nebo FDb, v komentářích). Odpověď vidím v odpovědi na dvě různé otázky. První: Má právo tvůrce filmu mít „autobiografický“ pohled na věci, nebo je legitimní výtka, že je to nepatřičné bolestínství. Druhá: Tentýž problém s načasováním, jak jsem se o tom zmiňoval u předchozího Vorlova filmu Kouř. Mám pocit, že kdyby tento film natočil v době po „Sarajevském atentátu“, tedy o rok později, v době, kdy (abych se znovu obrátil k V. Havlovi) vládla i celkově „blbá nálada“, bylo by to hodnoceno jinak. Odmítám, že film má jen bavit, jak to říká představitel role komerčního filmaře Jan Slovák (ve zmiňovaném Kouři naopak kladný hlavní hrdina). Je otázka, jak v celé věci funguje ono „přehrávání“, které působí jinak než v Kouři, kde jde o jednoznačnou grotesku (jednou z připomínek je, že Kamenný most měl režisér Vorel natočit právě ve stylu Kouře). Co trochu vadí mně, je role Jany Synkové coby „profesorky“, jednoznačně imitující Věru Chytilovou. Problém je v tom, že Václav Havel je „skutečný“, zatímco Chytilová je imitována/parodována (?).
Některé motivy spolu souvisí a jsou pro mne uvěřitelné. Např. „skřítek“, obsedantní motiv, už v Pražské pětce, zde Milena Dvorská vyrábí skřítky, které se prodávají na Karlově mostě, jeden z pozdějších filmů má dokonce název Skřítek. Je v tom něco pohádkového, groteskního a zároveň poetického. Nečetl jsem všechny komentáře (a především jsem nečetl odbornou literaturu, případné diplomky na sklepáckou poetiku, kde to jistě je analyzováno), nicméně tyto články o filmu nejsou vědeckou prací, takže při tomto psaní uplatňuju pouze své postřehy a úvahy o věci, opřené o jistou citlivost vůči umění a práci/praxi v jiných oborech: Na druhém pólu oné pohádkovosti vidím jakousi až naturalistickou, syrovou stránku prostředí „pod Karlovým mostem“, která kromě toho vytváří dualitu dvojího negativu (double negative): totiž kašírovaného prostředí v lokalitě historické památky a zdevastovaného prostředí tam, kde nejsou turisté. To je působivý moment, vztahující se ke Karlovu mostu, „o němž nikdo ještě nenatočil film“, jak zhruba říká na začátku jeho hlavní protagonista.

Online na adrese:
https://www.czfilm.eu/2011/07/23/kamenny-most-1996/ (tam přesměrováno na YouTube)
Základní info v databázích:

https://www.csfd.cz/film/9400-kamenny-most/
https://www.fdb.cz/film/9895-kamenny-most.html
Wikipedie aj.:
https://www.odaha.com/kategorie/film/dramaticky-zanr/povidkovy-film
Recenze:

Zpět