Julian Nicholas

04.10.2012 22:20

Britský saxofonista Julian Nicholas působil v letech 1988-1992 jako člen big bandu Loose Tubes, známého v osmdesátých letech minulého století, a následně v 90. letech spolupracoval se známými osobnostmi jako byl americký trumpetista Harry 'Sweets' Edison (1915-1999), někdejší hráč v orchestru Counta Basieho, který natáčel s osobnostmi jako Billie Holiday, Frank Sinatra či Ella Fitzgerald, s trumpetistou a hráčem na křídlovku Eddie Hendersonem, americkým bluesovým zpěvákem Jimmy Witherspoonem, jazzovým pianistou Kirk Lightseyem či dalším big bandem Brotherhood of Breath.

Juliana Nicholase jsme mohli vidět i u nás, například na jazzovém festivalu v Poličce, kde vystoupil s triem Emila Viklického (viz nahrávka), s Viklickým, Robertem Balzarem (kontrabas) a Davidem Wickinsem (bicí) natočil u Lotosu (LT 0061-2 531; Recorded at Studio A Karlín, Prague August 1995) cédéčko Food Of Love. V letošním roce vystoupil v kvartetu spolu s Viklickým, Wickinsem a Petrem Dvorským (kontrabas) 23. března v Jazz Time v Praze (Krakovská ul.).

https://www.ticketpro.cz/jnp/hudba/folklor-etno-world-music/815722-jmw-2012-julian-nicholas-dave-wickins-emil-viklicky-petr-dvorsky-quartet-gb-cz-.html
Zde je recenze nahrávky na jazzportu:
https://jazzport.cz/2005/08/20/emil-viklicky-julian-nicholas-robert-balzar-dave-wickins-food-of-love/
Skladby
1.Weeping & Wayning; 2.Halloween; 3.Ginette; 4.An Aspen Leaf; 5.Chase; 6.Porthcawl; 7.Food Of Love; 8.Not Yet; 9.A Thousand Ships
Total Time: 63:44

V komentáři k letošnímu pražskému koncertu pořadatelé napsali: Viklický a Nicholas spolu sdílejí skladatelské i tvůrčí nadšení stejně jako umělecké vyjádření v hudebním pojetí. Viklický je vynikajícím doprovodem, který mistrně ovládá umění souhry se sólisty (je znám například díky vynikající kooperaci klavíru se saxonovým sopranistou), čemuž výrazně přispívá i jeho schopnost improvizace. Nicholasův výrazný sebevědomý tenor, obratný zvuk sopranisty a v neposlední řadě neobvyklý mnohočetný postoj k basovému klarinetu je tak dokonalou kombinací ke zdrženlivému půvabu hudebního stylu Emila Viklického.

Při příležitosti připravovaného koncertu v Poličce řekl Nicholas v rozhovoru, jak došlo ke spolupráci s Viklickým: S Emilem jsem se setkal ve Walesu. Oba jsme byli lektory na Jazzové letní škole a hráli v "klubu" ve večerních hodinách. Našli jsme vzájemné porozumění pro naši hudbu, která, abych tak řekl, vychází z lidového projevu, a možná má v pozadí cítění ve stylu Jarret-Gabarek. Emil přizval bubeníka Davida Wickinse a mě na Jazzovou školu ve Frýdlantu a zahráli tam.

https://praguejazz.blogspot.cz/2011/04/interview-julian-nicholas.html

1000 Ships
Julian Nicholas and Emil Viklicky Trio in Polička Jazz Festival, April 15th, 2011
Julian Nicholas -tenorsax, Emil Viklicky-piano, František Uhlíř-bass, Laco Tropp-drums‘
https://www.youtube.com/watch?v=rTCIMALkCwo
 

Zpět