Josef Špaček

14.09.2011 19:01

Josef Špaček
čeští houslisté

K vynikajícím houslistům nejmladší generace, o nichž tomuto textu předcházejí už dva jiné (o Jiřím Vodičkovi a Romanu Patočkovi), patří Josef Špaček. Nejčerstvější informace o muzikantovi původem z moravské Třebíče, absolventovi řady domácích a zahraničních škol a interpretačních kurzů (prestižní Curtis Institute of Music, kde studoval mj. u slavného prof. Shmuela Askhenasiho, u nás pak např. kurzů pod vedením B. Matouška či V. Hudečka) říkají, že v květnu 2011 dokončil studium na newyorské Juilliard School u Itzaka Perlmana a zároveň nastoupil na post koncertního mistra do České filharmonie. Opisoval bych Wikipedii nebo Špačkovy stránky, kdybych vyjmenovával osobnosti a tělesa, se kterými ani ne pětadvacetiletý houslista už spolupracoval.

Osobní stránky Josefa Špačka se otevřou v angličtině, jak to zvláště u mladých umělců bývá zvykem, překlad pomocí „vestavěného“ překladače do počítačově zkomolené češtiny je poněkud nešikovný způsob, nicméně v tom je určitá pragmatická „světovost“, protože lze texty bleskově přeložit do jakéhokoli jazyka. Na YouTube nenajdeme příliš mnoho možností poslechnout si, jak Josef Špaček hraje, nicméně na jeho stránkách je ukázek celá řada, a je to šikovně dohledatelné. Je však přece jen jedna adresa, ta však stojí za to, protože je na ní zaznamenán celý více než hodinový recitál společně se Sarah Watinsovou, totiž na Mezinárodní houslové soutěž Michaela Halla v Quennstownu na Novém Zélandu. Pro naše potěšení z poslechu více než uspokojivé.

https://www.josefspacek.com/web/home.aspx
https://www.houslista.wz.cz/
 

Recitál Josefa Špačka (housle) a Sarah Watkins (klavír), The 2011 Michael Hill International Violin Competition at The Memorial Hall in Queenstown, New Zealand. Friday June 3 2011
L. Fišer - Sonata for violin and piano ( "Hands")
C Saint-Saens - Sonata for Violin and piano No 1 in D Minor
H. W. Ernst - Polyphonic study no. 6 "The Last Rose of Summer"
I. Stravinsky - Divertimento for violin and piano (arr. Dushkin)
Encore Josef, Sarah and Ben Morrison Sarasate Navarra
https://www.youtube.com/watch?v=Bk2M4ir57ks (1 hod. 10 min.)
 

Zpět