Josef Kožíšek / Ráno

19.01.2014 18:33

Josef Kožíšek / Ráno
knihy z půdy / dětské knihy

Jméno Josefa Kožíška mně v té době, kdy vyšla tato knížka (1986) bylo zcela neznámé. Nevím, zda to bylo tím, že nepatřil do základního proudu literatury „pro dospělé“ (na rozdíl od Josefa Václava Sládka, jehož byl následovníkem, či Františka Hrubína, za jehož předchůdce je považován, se věnoval výhradně tvorbě pro děti), či zda na jeho díle předtím leželo nějaké ideologické břímě (totalitní režim dokázal některé osoby takřka vymazat ze seznamu literatury, úvodní „modlitbičky“ v některých jeho knížkách by mohly toto napovídat), musel bych se podívat do nějaké odborné literatury z té doby ve své knihovně, ale zkrátka tato knížka byla tou první, která se mi dostala do ruky. Jinou otázkou ovšem je, do jaké míry Kožíškovy knížky mohou říci něco dnešním dětem, které žijí v poněkud jiném světě, než je ten sládkovský. Ten může působit tak trochu archaicky, rustikálně, bukolicky.
V každém případě asi každý v té době znal od dětství tyhle veršíky: Polámal se mraveneček / ví to celá obora / o půlnoci zavolali mravenčího doktora. / Doktor klepe na srdíčko / potom píše recepis: / „Třikrát denně prášek cukru / potom bude jako rys.“ / Dali prášky podle rady / mraveneček stůně dál / celý den byl jako v ohni / celou noc jim proplakal. / Čtyři stáli u postýlky / pátý těšil: „Neplakej. / Zafoukám ti na bolístku / do rána ti bude hej.“ / Zafoukal mu na ramínko / pohladil ho po čele / hop! a zdravý mraveneček ráno skáče z postele. (podle videa dole, jinde je „dali prášku“, co je správně?, asi takhle – tak, ale teď opravdu nevím, nalistoval jsem to i v knížce, tam je „prášky“) Našel jsem je ale v souvislosti s Ondřejem Sekorou, autora jiných dětských kultovních knížek. Jestli se ale nepletu, patří tyhle veršíky do slabikáře, jehož je právě Kožíšek autorem. Jmenuje se Poupata. Takže přece jen máme nějaký záchytný bod. Pod názvem básničky je dnes na knižním trhu k dostání knížka s ilustracemi dalšího výtvarníka Zdeňka Milera, autora Krtečka.
V souvislosti s oslavovaným 150. výročím narození spisovatele v roce 2011 se leccos událo. Na internetu najdeme jeden pěkný článek, v němž je osobnost, život a dílo popsáno zevrubněji (zde).

Komentář k samotné knížce jsem na webu nikde nenašel. Dohledal jsem, že vyšla poprvé v roce 1960 s týmiž krásnými ilustracemi Václava Karla. Výbor uspořádal František Tenčík, je rozdělen do několika oddílů – Z domova, Jaro, Léto, Podzim, Zima, Na milé besedě a Pohádka lesa, tzn. v návaznosti na onen způsob tradičního vnímání světa („domov“ má Sládek či Rais, členění podle letních období Alois Mrštík v románové kronice Rok na vsi či Karel Plicka v čtyřech svazcích Českého roku, v určitém smyslu i třeba Božena Němcová v Babičce). V absolutní převaze jsou verše. V oddíle Jaro malý cyklus Otloukej se…, v Létu Rozčitadla. Knížka je opatřena závěrečnou Poznámkou o panu řídícím ze Zap od Vladimíra Kováříka. Z textů by se našlo něco na Wikizdrojích, ale nebudu to porovnávat – náhodou jsem zjistil, že ve výboru je třeba básnička Krtek, zde v cyklu Jiskry a plamínky. Tak ještě alespoň jedno rozpočitadlo přepíšu:

Šla veverka na jahody,
utíkala kolem vody,
jahody se rozsypaly,
do studánky napadaly.
Běž, panenko, běž,
veverušku těš!

 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Ko%C5%BE%C3%AD%C5%A1ek
https://www.obec-luzany.cz/informace-o-obci-luzany/slavni-rodaci-a-osobnosti/josef-kozisek/
https://www.youtube.com/watch?v=fPU45iA98OI
https://www.kosmas.cz/knihy/134427/poupata/
https://www.maminky21.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=56:polamal-se-mraveneek-josef-koiek&catid=31:basnicky&Itemid=55
https://www.prostor-ad.cz/pruvodce/psever/klecany/kozisek/zivotopis.htm

ke knize
https://muj-antikvariat.cz/kniha/rano-kozisek-josef-1960
kniha, kterou mám v ruce
https://www.cbdb.cz/kniha-38917-rano-vybor-z-dila-rano-vybor-z-dila

Texty J. Kožíška
https://cs.wikisource.org/wiki/Autor:Josef_Ko%C5%BE%C3%AD%C5%A1ek

Josef Kožíšek, Ráno, Výbor z díla, Albatros, nakladatelství pro děti a mládež, Praha 1986

 

 

Zpět