Josef Kořenský

11.05.2012 09:08

Josef Kořenský
cestovatelé, fotografové, reportéři

Jméno Josefa Kořenského vyslovuje jako jednoho z trojice českých cestovatelů druhé poloviny 19. století, kteří po svém návratu ze světa domů, nejčastěji přednášeli, historik Vladimír Rozhoň, který se těmto osobnostem věnoval ve své knize Čeští cestovatelé a obraz zámoří v české společnosti. (viz zde)
V diplomové práci Jana Chovanečka na PF Univerzity Hradec Králové Přínos Josefa Kořenského (1847-1938) k rozšiřování obzorů české společnosti, zveřejněné na Wikibooks, se mi líbí formulace hned úvodní podkapitoly „Přelom století – konec českého provincialismu“. Pojmenovává totiž důležitou společenskou úlohu cestovatele Josefa Kořenského, ale i „cestovatelů, fotografů, reportérů“ obecně. Cestovatelství dává společnosti své doby nový rozměr, není to jen romantická exotika palem, ani jen případné vědecké (přírodovědecké či etnografické) poznání cizích zemí, ale uvědomení si širších a hlubších kontextů. Čechy nebyly nikdy koloniální zemí, takže cestovatele stály jeho výpady do cizích krajů vždy více úsilí, než třeba některého Angličana, přitom zmíněný rozměr můžeme vnímat už od starší historie. I my jsme měli vbrzku překlad Miliónu Marka Pola, i my jsme měli našeho Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, který se vypravil už tenkrát hodně hodně daleko, a nebyl sám, takovýchto osobností byla v té době celá řada.
O to zajímavější je, jak kluk z pěti dětí, narozený v malé vesničce na Mladoboleslavsku, se – pod vlivem okruhu vlastenců a bojovníků za pokrok kolem o něco staršího Vojty Náprstka, vypracoval na jednu z nejzajímavějších osobností své doby. Přes Prahu (vzdělávací centrum Budeč K. S. Amerlinga), Litomyšl a Smíchov se vydává zprvu na cesty po Evropě, později (1893) na „dlouho plánovanou a pečlivě připravovanou cestu kolem světa“. Amerika, Čína (Šanghaj), Nový Zéland, atd. „Cesta k protinožcům“. Vladivostok, Rusko… Chovanečkova diplomka je pěkné počtení, je zbytečné, abych rekapituloval („vykrádal“) její obsah, pro koho je to dlouhé, je k dispozici stručnější článek na základní Wikipedii, rozhlasový pořad či několik článků, k nimž jsou odkazy dole.

https://www.pozitivni-noviny.cz/cz/clanek-2008100031
https://www.radio.cz/cz/rubrika/krajane/neznamy-znamy-cestovatel-josef-korensky
https://www.rozhlas.cz/leonardo/svet/_zprava/201731
https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Ko%C5%99ensk%C3%BD

https://cs.wikibooks.org/wiki/Josef_Ko%C5%99ensk%C3%BD !!!

Zpět