John Lennon / Imagine

30.04.2016 15:13

John Lennon / Imagine
příběhy legendárních hitů

Tak tady jsem trochu v rozpacích, jaký že formát by vlastně tenhle příspěvek měl mít. Když ho napíšu stejně jako ty ostatní, bude to banální informace o něčem, co si určitě zaslouží víc, na druhou stranu tuhle písničku má asi každý, kdo poslouchá populární hudbu déle než jen pár let, do té míry pod kůží, že musí mít pocit, že buďto nemá smysl psát vůbec nic, nebo napsat na celou stránku John Lennon / Imagine / John Lennon / Imagine / John Lennon …, nebo pak, aby to mělo něco do sebe, si najít nějaký speciální úhel pohledu, třeba všechny dostupné podoby nahrávky songu atd.

Nic z toho se mi nechce dělat, takže napíšu jen pár nesouvislých postřehů. První je skutečnost, že článek na české Wikipedii – ve srovnání s jinými v poměru k těm v jiných jazycích (pracuju nejvíce s němčinou) – je rozsáhlejší a samostatněji (nezávisle na jinojazyčných mutacích, jak to jindy bývá) zpracován, což je mimo jiné i dokladem mimořádného postavení Johna Lennona u nás. Čas od času jsou v médiích zmínky o Lennonově zdi na Kampě, dokonce i jedna taková, ovšem skromnější Lennonova zeď byla v Jičíně, v Bolzanově ulici, totiž nemocniční zeď. Byla říkám proto, že zeď je letos rekonstruována (rozebrána a postavena znovu), takže je otázka, jestli se tam téma živé i v Jičíně (jednomu mému někdejšímu studentovi, organizátorovi alternativních kulturních akcí, se přezdívá Lennon) někdy vrátí.

Když se rozpadli Beatles, respektive ještě předtím, když John Lennon přišel se svým Plastic Ono Bandem, se člověk musel postupně vyrovnávat se skutečností, že něco tak převratného, jako byla hudba Brouků, tady nejspíš už dlouho nebude, a zároveň novou podobou muziky jejich členů, která dávala určitou, byť jak se ukázalo později v podstatě falešnou, naději. Ta Lennonova byla údernější, jednodušší, víc „zpátky ke kořenům“, zprvu zabírala možná taky tím, že byla „tvrdší“, byť to byla trochu jiná tvrdost než ta hardrocková.

Já osobně jsem si uvědomoval Johnovu „polohu“ už v dobách Beatles (jeho provokativní výroky o Ježiši Kristovi, jeho ostrý humor s výpady proti „buržoazii“ atd.), po rozpadu jsem měl ale pocit, že se ta muzika tak trochu vyprázdnila, respektive jeho „politický aktivismus“, který začal být dominantní, mi svým rebelstvím byl na jedné straně nesmírně sympatický (asi jako všem), na druhé straně jsme měli v totalitním režimu všichni plné zuby oné „politické angažovanosti“, k níž všechny nutili. A já měl pocit, že při tomhle aktivismu přestává jít už o hudbu. Trapnou Yoko Ono, která vedle Johna seděla na pódiu a kdoví co hrála na další klávesnici, či ležela s Johnem pod peřinou v oné slavné veřejné scéně, jsem přijímal se značnými rozpaky, byť vnímám, že to všechno tenkrát zkrátka kontextuálně perfektně fungovalo.

V tomto kontextu jsem vnímal i nejslavnější píseň, která vznikla hned na začátku Lennonovy sólové kariéry – pak už to byly jen občasné střípky (stejně tak dopadl i George, po skvělém trojalbu All Things Muss Past, v němž cítíme letitý umělecký přetlak, už byl sice živoucí legendou, ale nic podstatného už nevytvořil) – na prvním stejnojmenném albu, a pak onen nekvalitní filmový záznam, na němž jde John v klobouku s širokou krempou s Yoko Ono do bílého prázdného pokoje ve vile s klavírem, na němž hraje píseń, zatímco Yoko Ono otevírá postupně všechna okna.

Možná toto vyjádření bude překvapením pro ty, pro nějž John Lennon je nedotknutelným kultem, ale mohu každého ujistit, že i pro mě znamená hodně i celý jeho životní příběh s oním koncem, který snad jakoby musel přijít, protože jedině tak je povýšen do té polohy, v níž snad měl být, že jsem hltal nejen muziku, ale i ostatní Lennonovy aktivity ve chvíli, kdy k nám mediálně pronikly (kresby, texty atd.). A přes všechny výhrady (myslím, že je člověk má vůči každé velké osobnosti, právě proto, že bývá tak rozložitě komplikovaná) se John Lennon nějakým způsobem zapsal do mé duchovní genetické struktury. Imagine je pak jedním z jejích obrazů.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Imagine_(album)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Imagine_(skladba)

filmový klip
https://www.youtube.com/watch?v=XLgYAHHkPFs
album
https://www.youtube.com/watch?v=e0oQqa39pjk

Zpět