John Barry / James Bond

17.03.2017 15:33

John Barry / James Bond
filmová hudba

Držitel pěti Oscarů a Zlatého glóbu za nejlepší hudbu, anglický hudební skladatel a dirigent John Barry (1933-2011) napsal hudbu k jedenácti filmům s Jamesem Bondem včetně známé úvodní melodie. Na stránkách české Wikipedie je kromě velestručného článku a odkazů k jednotlivým filmům i odkaz na stránku Hudba ve filmech Jamese Bonda a odkaz na článek na www.novinky.cz, publikovaný jakožto nekrolog skladatele. Zaujaly mě v něm dvě věci. Ta první je skutečnost, že vedle filmů s náměty takového charakteru, jaké jsou ty bondovské, psal také hudbu k filmům, v nichž hraje velkou úlohu příroda – Tanec s vlky, Volání divočiny, Lev v zimě, Vzpomínky na Afriku. Možná je tu ale jeden společný jmenovatel – také Kevin Costner je ve filmu Tanec s vlky silnou individualitou, nezávislým jedincem. Tou druhou věcí je charakteristika Barryho hudby:

Hudba Johna Barryho je elegantní, duchovně silná, plná emocí a melancholické krásy. Jeho doménou je roztahaný, melancholický, ucho laskající orchestr, nejčastěji podmalovávající romantická, epická dobrodružství.

Filmové databáze uvádějí Johna Barryho jako ctižádostivého anglického elegána, zároveň i jako nesmírně citlivého člověka, jenž utrpení svých blízkých pokaždé oplakával přímo ve své tvorbě.

A vlastně ještě třetí věc, s hudbou nesouvisející. Barryho manželkou byla (resp. jednou z jeho manželek) Jane Birkinová, proslulá na konci 60. let songem Je t´aime, moi non plus, který nazpívala s hercem, zpěvákem, skladatelem a režisérem Serge Gainsbourgem. Pro milostné vzdechy, které se vedle jemného zvuku hammondových varhan ozývaly (z dnešního pohledu opravdu nevinná záležitost), představovala tahle písnička pro katolickou církev neuvěřitelný skandál.

Něco málo z životopisu: Johnova matka byla klavíristka, otec vlastnil osm kin na severu Anglie. První manželkou byla na konci padesátých let Barbara Pickard, manželství vydrželo čtyři roky, od roku 1965 byla druhou manželkou zmíněná Jane Birkinová, tento svazek nebyl o nic delší, třetí ženou byla Jane Sidey, čtvrtou Laurie Barry. Z dětí byla známá dcera (z manželství s Jane Birkin) Kate (1967-2013), fotografka s velice dramatickým životem (ostatně podobně jako matka i otec).

Jako chlapec zažil za druhé světové války bombardování, otřásl jím zážitek zmaru a smrti. Hudební vzdělání získal v kontextu církevních škol, do nichž chodil, po válce byl zasažen jazzovou horečkou – s touto hudbou jej seznámil bratr Patrick. Jeho nástroji byl zprvu klavír, později trubka, na začátku 50. let začal komponovat první malé skladby. Důležitý byl pro začínajícího skladatele korespondenční kurs Josepha Schillingera, orientovaná na filmovou hudbu (prošli jí takoví skladatelé jako G. Gerschwin, B. Goodman, Stan Kenton, Oscar Levant či Tommy Dorsey).

Po třech letech vojenské služby, při níž zažil v Egyptě, kam byl přeložen, tzv. suezskou krizi. Další korespondenční kurs ho kvalifikoval pro aranže big bandů. V roce 1947 založil Barry rock-and-rollovou a jazzovou kapelu „The John Barry Seven“, s níž natáčel mimo jiné i v pověstných studiích na Abbey Road a dosáhl desáté příčky na britském žebříčku, vystupoval v televizi atd. První filmovou zakázkou byla hudba pro film Beat Girl, který přišel do kin v září 1960. Proslulost mu nicméně přinesl až James Bond. Bondovská vlna začala v roce 1962. V lednu začali hledat producenti společnosti United Artist hudební téma, jímž by byl identifikovatelný James Bond v plánované sérii filmů. Původně měl odevzdat svou práci Monty Norman, ve spěchu ale nenapsal žádný nový song, nýbrž navrhoval skladbu Bad Sign, Good Sign z roku 1961, která ale v této podobě neprošla. Jako aranžéra navrhovali všichni Barryho. Oba, Norman a Barry se sešli, konečným výsledkem procesu pak byl singl, nahraný v červnu roku 1962 v londýnském studiu Denham Filmstudios.

Song se v této podobě stal opravdu „singature song“ Johna Berryho i značkou Jamese Bonda. Tím ale celý příběh nekončí. Autorský spor, který se časem rozhořel, si v ničem nezadá s dramatičností filmů, v nichž se James Bond Theme objevilo. To si nechám ale do některého z dalších příspěvků o filmové hudbě.

Info
Většinu informací pro tento příspěvek jsem získal z článku na adrese

https://de.wikipedia.org/wiki/John_Barry_(Filmkomponist)
https://de.wikipedia.org/wiki/James_Bond_Theme

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=U9FzgsF2T-s

Zpět