Johannes Brahms / Houslová sonáta č. 2

30.03.2015 20:40

Johannes Brahms / Houslová sonáta č. 2
dílo Johannesa Brahmse

Sonáta pro housle a klavír č. 2, A dur, op. 100ouslováHHHH, Johannesa Brahmse vznikla za jeho pobytu u Thunského jezera nedaleko městečka Interlaken na úpatí Bernských Alp ve Švýcarsku v roce 1886. Brahms zkomponoval do roku 1886 kromě oper v každé hudební oblasti svá mistrovská díla. Toto léto se koncentroval na komorní hudbu, mimo jiné napsal také svou 2. sonátu pro violoncello F dur, op. 99 a 3. klavírní trio c moll, op. 101. Měl za sebou již nejen značné úspěchy, ale i ztrátami svých příznivců,  především Roberta Schumanna, který zemřel v roce 1856 v psychiatrickém ústavu, rovněž jej trápila nenaplněná láska ke Claře Schumannové.

Sonáta A dur je jistě nejlyričtější ze všech tří sonáty pro housle a klavír, zrcadlí a charakter a osobnost skladatele – jeho ostýchavost a rezervovanost a zároveň jeho originalitu a citlivost, mnohdy vše najednou. Tato kompozice přenáší posluchače do privátního světa jeho tvůrce.

Sonáta má, podobně jako ta první (a na rozdíl od poslední třetí) tři věty.

1.  Allegro amabile
2. Andante tranquillo - Vivace - Andante - Vivace di più - Andante – Vivace
3. Allegretto grazioso (quasi Andante)

Zatímco témata první věty vplývají jedno do druhého a jsou základem zajímavého dialogu obou nástrojů, dá se druhá věta rozdělit na dva rozdílné úseky. Začíná bukolickým Andante, na něž navazuje lidové Vivace s humoristickým zamávání. Věta končí krátkým vzplanutím nadšení.

Finále. Allegretto grazioso, je neobvyklé, neboť potlačuje obvyklou vášeň romantické hudby. Graciézní a elegantní Rondo začíná vroucně v trvajícím legatu. Ve střední části náhle přichází emotivný výbuch. Nicméně až trýznivě klidné téma začátku se vrací a dílo končí v triumfální důstojnosti.

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/Violinsonate_Nr._2_%28Brahms%29
https://www.gotomidori.com/german/musicnote-200302/musicnote-05brahms.html

Noty
https://imslp.org/wiki/Violin_Sonata_No.2,_Op.100_%28Brahms,_Johannes%29

Muzika
Isaac Stern, housle – Myra Hess, klavír, live-Edinburgh-1960

https://www.youtube.com/watch?v=edrbAGfLunI
Anne Sophie Mutter, housle - Lambert Orkis, klavír
https://www.youtube.com/watch?v=3Qzw23e9w4E

 

Zpět