Johann Strauss syn / Další tři valčíky

08.05.2014 18:43

Johann Strauss syn / Další tři valčíky
Ze staré Vídně

Bürgersinn, valčík, op. 295

Valčík s názvem Bürgersinn (Občanský duch), op. 295, složil Johann Strauss v roce 1865 pro Občanský ples, který se konal v době vídeňského karnevalu (Fasching). Prestižní funkce k. k. Hofballmusikdirektor , kterou obdržel dva roky předtím (1863) zahrnovala odpovědnost také za tuto hudbu, resp. povinnost ji skládat. Tento tradiční ples se konal každým rokem, speciálně pro střední třídu, když císař František Josef povolil jeho konání ve slavnostních prostorách zimní císařské rezidence. Strauss poprvé toto dílo provedl v Redutovém sále Hofburgu a dedikoval jej pánům z výboru Občanského plesu.

Práce patří do období, kdy Straussovy valčíky byly v období zajímavého vývoje, a to jak konstrukčně tak i hudebně. Carakteristický je jeho jemný pastorální úvod, kde se nastoluje vzrušující očekávání melodií valčíku.  První téma valčíku bylo ryze vídeňské  jak akordy, tak melodií. Další melodie byly elegantní a lyrické (oddíl 2 a 3), zatímco pozdější (oddíly 4 a 5) mají více bouřlivý a veselý charakter.

https://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCrgersinn
https://www.youtube.com/watch?v=FC0pZ9K2Se8

Idyllen, valčík, op. 95

Idyllen, op. 95, je valčík Johanna Strausse složený v roce 1851. Autor jej připravil pro Velké letní festivalové soiree ve Volksgarten. Melodie pochází z populární lidové písně Ó, Mädchen mein unter'm Hollerstock (Ó, moje děvče pod růžovým keřem). Theater Zeitung  provedení komentoval  slovy, "je to velmi originální skladba a přináší množství pikantních tanečních rytmů, které jsou zinstrumentovány s duchem, a proto uprostřed bouřlivého potlesku vybrané a početné veřejnosti musela být zopakována."

https://en.wikipedia.org/wiki/Idyllen

Abschied von St. Petersburg, op. 210
Ze staré Vídně

Abschied von St. Petersburg, op. 210, je název valčíku zkomponovaného Joannem Straussem synem. Poprvé byl proveden v ruském Pavlovsku v září roku 1858 jako součásti turné po Rusku, kde Strauss dirigoval. V souladu s tehdejší ruskou módou používání francouzštiny měla skladba titul Mes adieux a St. Petersbourgh. Strauss dirigoval vídeňskou premiéru v oblíbeném sále Volksgarten.

Kritika ve vídeňských novinách Wiener Allgemeine Theaterzeitung skladbu chválila, vyzdvihla skutečnost, že valčík má zajímavou instrumentaci a „slovanský charakter“ a poznamenala, že skladba měla u posluchačů velký úspěch a skladatel ji musel dvakrát nebo třikrát opakovat. Skladba začíná sólovou partií pro violoncello, kterým otevírá melancholické téma valčíku, a podobně, na rozdíl od řady jiných skladeb, nekončí pompézně či vyšperkovaně, ale ozvěnou postupně se ztišující trubky, což je opravdu zajímavé.

Skladba se objevila v sovětském stejnojmenném filmu (resp. skladba jí propůjčila svůj titul), který pojednává o milostné aféře Johanna Strausse s Olgou Smirnickou v létě roku 1857.

https://en.wikipedia.org/wiki/Abschied_von_St._Petersburg
https://www.youtube.com/watch?v=ZZ8a-M9jfFM

Zpět