Jiří Vydra

16.01.2012 22:04

Valdštejnská loggie v Jičíně má několik týdnů nového kastelána. Delší úvahy o tom, co to vlastně kastelán je, jaká je náplň jeho práce, vyvolané otázkou uspořádání balíčku věcí kolem loggie (kdo by ji měl provozovat, když je majetkem města, v jakých vztazích je Město, jeho Kulturní zařízení, které dosud mělo kulturní program v loggii na starosti, co vlastně loggie je jakožto objekt, kulturní památka, muzeum či centrum kultury atd., nebudu to tady dále rozebírat), zkrátka tyto úvahy se ukázaly jako akademické od okamžiku, kdy na místo nového kastelána nastoupil Liberečák Jiří Vydra.

Ne, že by se předtím na tomto místě nic nedělo. Například promítání letního kina je něco, na čem už od mládí ujíždím, je to něco, co má atmosféru, o koncertu Pavlíčka a Načevy jsem se zde zmiňoval (v souvislosti s Dvořákovým festivalem), ještě na konci prázdnin inicioval Marek Vondrák bezvadnej bigboš v čestném dvoře. S dohady o novém uspořádání nicméně nedošlo k žádné prodlevě a s Jiřím Vydrou zavanul v arkádách nový duch se zřejmým osobním rukopisem.

Organizátor kulturního dění na hradu Grabštejn na Liberecku přivedl své přátele z o. s. Divozemí a začal se činit. V sobotu 22. 10. se v areálu loggie konala pozoruhodná Slavnost stromů (k ní se ještě vrátím v nějakém samostatném komentáři), do období adventu inzeruje Vydra rovněž program s názvem Divovánoce. Hned první dojem ze Slavnosti stromů ještě v době příprav byl pocit profesionality, zajímavý tím spíš, že se Divozemí vymezuje jako úrodná půda pro alternativní kulturu. Přispěla k tomu grafická podoba pozvánky, která je mimo jakoukoli pochybnost právě profesionální, a přitom zpracovaná s invencí.

Ačkoli jsem věděl, že Jiří Vydra je školený grafik, zbystřil jsem znovu zrak a poohlédl se po webu a našel pár informací, které mi ozřejmily mé tušení. A pak mi v mejlu Jaromír Typlt, který mne zval na novopackou Ars poeticu (žel, nemohu se zúčastnit, ač bych velice rád), potvrdil to, co jsem si vyhledal. V odkazech je vedle Divozemí nasměrován tento příspěvek k linorytovému komiksu Jiřího Vydry Příběh věčného studenta, autorem jehož literární předlohy je lotyšský novoromantický spisovatel, básník a prozaik Kãrlis Skalbe (1879 – 1945). Úvahu o literárních souvislostech, některých rysech Skalbeho příběhů s českým o generaci starším básníkem Juliem Zeyerem, dendrolatrií, tedy uctíváním stromů a přesvědčením, že jsou živé bytosti, a grafickými technikami, které pracují se dřevem, tady ponechávám v náznacích.
 

Odkazy

Divozemí
Divozemí / znělka
https://www.youtube.com/watch?v=0wecGEP24g8&feature=related
Divozemí / webové stránky
https://www.divozemi.cz/
Z dílny Divozemí
https://www.youtube.com/user/shoteck#p/u/3/TnW9UjGnSf8  https://www.youtube.com/user/shoteck#p/a/u/2/65nAZQGNcyM

Zpět