Jimmy Buffet / Margaritaville

05.10.2016 01:15

Jimmy Buffet / Margaritaville
příběhy kultovních songů / signature songs

Největší hit amerického country a popového zpěváka a autora knih Jamese Williama Buffetta (1946, Pascagoula, Mississippi) je pohodová písnička o drinku cocktailu margarita někde na pláži pod palmami – alespoň tak je zpěvák vyobrazen na jednom z obalů desky z roku 1977. Publiku se líbil mix country, karibských zvuků a jednoduchých popových melodií. Buffett vyčlenil píseň jako singl z alba Changes in Latitudes, Changes in Attitudes.

Buffett ovšem není „jednoduchý“ písničkář. Je absolventem historické Auburn University a University of Southern Mississippi, kde v roce 1969 ukončil studium žurnalistiky. Rozhodl se stát se country hudebníkem, proto se přestěhoval do Nashville, kde zprvu psal články do hudebního magazínu Billboard, na začátku 70. let vydal svá první dvě alba. Přestěhoval se do Key West na Floridě, kde se mu podařilo výrazněji prorazit singlem Come Monday. Poté následoval zmíněné úspěšné album s jeho největším hitem, po němž se obrátil albem Volcano více k mainstreamu. V roce 1985 otevřel první z řetězu restaurací, které nazval po svém hitu, který tak utvrdil skutečnost, že je jeho signature songem. Stejné jméno dal i své produkční firmě, kterou založil v roce 1990.

Z jeho dalších hudebních aktivit stojí za zmínku album Hot Water, kde hostují hudebníci jako Rita Coolidge, Neville Brothers, James Taylor či Steve Winwood. Zpěvák je neuvěřitelně oblíbený, má totiž věrnou fanouškovskou základnu, kterou nazývá parrotheads (papouščí hlavy), jeho živé koncerty jsou vždy vyprodané a patří tak prý k nejvýdělečnějším aktivním hudebníkům na světě. Stejně tak úspěšný je jako knižní autor, kromě své vlastní autobiografie A Pirate Looks at Fifty je například autorem řady dětských knih.  

https://de.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Buffett

https://www.youtube.com/watch?v=ue2-ZVxpVjc

Zpět