Jičínské koupaliště a vodní ptáci

28.08.2010 18:39

Tento pátek jsme poprvé mohli vidět, jak vypadá nově rekonstruované jičínské koupaliště. V Jičíně se mnohé mění, mnohé opravuje. Možná bychom byli sami překvapeni, jak se tvář města – kdybychom ji porovnali s tou ještě před několika málo lety – proměnila. V posledních vlastně několika měsících předlážděné náměstí a rekonstruovaný zámecký park – Valdštejnská zahrada, nyní městské koupaliště na rybníku Kníže.

Městské koupaliště v Jičíně má dlouhou tradici, existují historické fotografie, na nichž se učí mladí adepti plavat ještě pomocí bidla, ve třicátých letech vznikl architektonicky pozoruhodný komplex, pozoruhodný svou funkcionalistickou čistotou (při dnešním vkusu, očekávající aspoň špetku podbízivosti, působí poněkud odtažitě, „prázdně“), sám jej pamatuju v padesátých, šedesátých letech už v trochu zdevastovaném stavu, chvíli pak „vylepšeném“, pak znovu chátrajícím.

V diskusích o tom, jak má vypadat nový prostor pro třetí tisíciletí, zazněly hlasy pro návrat k této podobě, patřící i k ikonám jičínských panoramat. Vzhledem k proměněnému očekávání, v němž dominuje relaxace před výkonnostním sportem, náročnější požadavky pro děti a mládež (v tom starším koupališti bylo prakticky jen dětské brouzdaliště) atd. zvítězil projekt, podle něhož vzniklo nové řešení.

Diskuse o tom, zda toto řešení bylo při své finanční náročnosti„čisté“, se pravděpodobně opakují na všech lokálních úrovních, stávají se tématem diskusí občanů, střetů místních politiků atd. Zmiňuji to, abych ujistil případné ne-jičínské čtenáře těchto stránek, že je tomu stejně tak i u nás v Jičíně. Nehodlám se tím nicméně zabývat, zajímá mě, jak „ve finále“ (jak se teď s oblibou opakuje) koupaliště vypadá, jak bude sloužit. Z prvního pohledu musím říci, že esteticky působí stejně dobře jako zmíněná Valdštejnská zahrada (architekti tíž, co dělali park v Litomyšli, zde samostatný článek), totiž nedryáčnicky, čistě, stylově, a to jak v celku tak v detailech. Architekt respektoval historii areálu, zůstaly historické hodiny i budova v zadním traktu koupaliště, vepředu naopak došlo proměně s dominujícím tobogánem a jednotlivými aplikacemi pro koupání a odpočinek. Námitku, že čtyři plavební dráhy jsou poněkud málo, nesdílím. Nevěřím totiž, že „závodění“ je ona priorita, která by byla ve středu zájmu lidí.

Ze dne otevřených dveří jsem na fotkách zachytil své dojmy a pocity z prostoru i z kulturního programu, který byl připraven pro návštěvníky. I ten byl docela fajn.

Skoro samostatnou záležitostí bylo předvádění „vodních ptáků“, nové sportovní a relaxační disciplíny na rybníce Kníže. Potápěč Radek Bohuňovský (psal jsem o něm na těchto stránkách) předváděl s přáteli skákadlo, které je prý dost náročné ovládat. Radek prý právě odjíždí kamsi na Slovensko závodit – tak uvidíme, jestli něco přiveze.

Odkazy
Koupaliště
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Jicinske_koupaliste_2010/

https://www.kalendarakci.atlasceska.cz/den-otevrenych-dveri-na-koupalisti-knize-v-jicine-17185/

V Jičíně otevřeli nové koupaliště za 207 milionů korun

Jičín 27. srpna (ČTK) - Radnice sedmnáctitisícového Jičína dnes oficiálně otevřela nové venkovní koupaliště. Vzniklo za 207 milionů korun na místě bývalé plovárny u rybníku Kníže. Stavba, kterou 87 miliony korun dotuje Evropská unie, je největší investicí města v jeho novodobé historii. V regionu letos již otevřely nová koupaliště a bazény radnice v Hradci Králové, Rychnově nad Kněžnou a Meziměstí na Náchodsku.
(…)
Milovníci vodních radovánek mají v areálu k dispozici nerezovou vanu bazénu s tobogánem, skluzavkami a dalšími vodními atrakcemi. Součástí je také dětský bazén. Nové je zázemí koupaliště včetně šaten, občerstvení a venkovních sportovišť. Stavbaři také postavili nové dopravní napojení koupaliště, parkoviště, cyklostezku a upravili okolí. Dodavatelem stavby byla firma Geosan Group.
výňatek z článku na ádrese
https://www.ententyky.cz/v-jicine-otevreli-nove-koupaliste-za-207-milionu-korun

Aqua-Skipper / Vodní pták

o co vlastně jde, najdete na stránkách
https://water-bird.eu/
https://vodniptak.cz/

a na zmíněné prezentaci
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Jicinske_koupaliste_2010/

 

 

Zpět