Ještě něcO O Odenwaldu (drei - III)

30.07.2011 17:36

Trochu jsem se nechal zlákat jazykovou hříčkou v názvu článku, který mi byl něčím zvláštní a až teprve nyní jsem přišel na to proč. Tak jsem to ještě doootáhl po graphické stránce, ten blbec comp pořád dokola a animózně něchce a něchce é a opravuje mi i to slovo graphické na grafické, tak dost, stačí, že tady je někde magický les a kolem lítají draci.

Tentokrát jsem si vzal k ruce propagační turistický materiál „Hostem mezi Spessartem, údolím Mohanu a Odenwaldem“ (Zu Gast zwischen Spessart, Maintal und Odenwald), který vychází po šestnácté jako vydání pro sezónu 2011/2012. A z nabídky vybírám:

Amorbach / Templářský dům, Vévodský opatský kostel, „Zelený sál“ a knihovna v někdejším opatství, Zřícenina Gotthard, Vévodská jezerní zahrada, zřícenina zradu WIldenberg, Siegfriedův pramen
Romantické městečko, jehož historie saná až do roku 734, kdy zde byl založen klášter. V roce 1253 získalo město od Konráda z Dürnu městská práva. Dnes „státem uznané klimatické lázně“ (staatlich anerkannter Luftkurort, nejrozšířenější predikát v klasifikaci lázní v Německu), romantické městské jádro s imposantní Starou radnicí, která patří k nejstarším v Odenwaldu (jsou zde umístěny turistické informace) a další místa, uvedená v přehledu, jsou důvodem, proč Amorbach navštívit. Více na stránkách města, kde je i obrazová galerie (Bildergalerie)
www.amorbach.de

Reichelsheim, obec v geoparku UNESCO „Bergstraße/Odenwald“ / zámek Reichenberg, zřícenina hradu Rodenstein, regionální muzeum, stezka geoparkem. Turisticky vhodné pro rodinnou dovolenou, vedle intaktní přírody s potůčky, pestrými loukami, 240 kilometry turistických značených cest možnosti i ve vlastní obci v „Reichenberghalle“, kde jsou připraveny hry pro děti, dva solárně vytápěné bazény, tenis, kuželky atd.
www.reichelsheim.de

Na stránkách přírodního geoparku (Geo-Naturpark) „Bergstraße/Odenwald“  jsou vyznačeny na interaktivních mapách jednotlivé turistické stezky s názvy podle míst – Amorbach, Bachgau I-V, Bürgstadt, Darmstadt-Planetenweg, Heppenheim, Michelstadt, Lindenfels, Mossautal, Otzberg, Reichelsheim, Rothenberg, Weinheim a další. Řada německých turistických destinací se rozhodla, že přiblíží svou nabídku digitálním systémem „WanderWalter“, což je putování s pomocí ditigální navigace „Wandern mit Handy und GPS“. Jednotlivé geoparky či přírodní parky mají svou samostatnou databázi, kterou si návštěvníci mohou opatřit pro komfort svých výletů. Také geopark Bergstraße/Odenwald se přidal k ostatním.
https://www.geo-naturpark.net/

Také městečko Mosbach je členem organizace uvedeného geoparku, na jeho stránkách jsou uvedeny místa, která mohou turisté navštívit zde, tedy pěkné náměstí s radnicí a věží, klášterní zahradu či městské muzeum, ale i místa v okolí, která stojí za vidění: krápníkové jeskyně v Eberstadtu, přírodní park Schwarzach, sklárnu a hrad Hornberg v Neckarzimmern, hrad Guttenberg či sousední města, jako je zmíněný Eberstadt či Bad Wimpfen.

www.mosbach.de
https://www.tropfsteinhoehle.eu/index.php?id=17/
https://www.wildpark-schwarzach.de/
https://www.burg-hotel-hornberg.de/
https://www.burg-guttenberg.de/
https://www.badwimpfen.de/

Jednou z menších, ale zajímavých zoologických zahrad je „horský park zvířat v Fürthu a Erlenbachu (Bergtierpark  Fürth-Erlenbach). Přiznám se, že některé názvy zvířat mi nic neříkají, například guanako či skuddle – to druhé nevím, jak bych odlišil od obyčejného berana, ale zajímavé mi připadají trpasličí kozy či osli, kamerunské ovce, jaci, pávi a desítky dalších, už známějších zvířat.  
www.bergtierpark-erlenbach.de

Trochu se ta jména přece jen pletou. Vedle Erlenbachu je tu rovněž městečko Eberbach. Na stránkách zmíněného sešitu je uváděno spolu se třemi dalšími obcemi jako „Romantická čtyřka“ (Die romantischen Vier“, totiž Neckargemünd, Neckarsteinach, Hirschorn. O Neckarsteinachu jsem se už zmiňoval v předchozím článku jako o městu „čtyř hradů“. Neckargemünd, označovaný jako „krásná sousedka“ Heidelberku, a opravdu od něj vzdálený pouhých deset kilometrů od univerzitního města na Neckaru. Nad obcí, ve které můžeme sledovat tisíciletou historii, se majestátně tyčí zřícenina hradu Dilsberg, kouzelně položené jsou i další části obce jako Mückenloch (Komáří díra) či Waldhilsbach. Hirschhorn je město obehnané hradbami, u nichž hledají útočiště staré hrázděné domy, nad městem trůní středověký hrad a mezi městem a hradem odhalíte někdejší karmelitánský klášter s gotickým kostelem. Takto vznosně popisuje toto místo text sešitu. O kousek dál stojí za to navštívit ve stejnojmenném místě Erzeimskou kapli, nestarší kostel na řece Neckar.
www.romantischevier.de

Zpět