Jeskyně v severní Americe

08.08.2011 21:21

Druhou největší jeskyní, respektive jeskynním systémem, na světě je délkou 241 kilometrů Jeskyně klenotů (Jewel Cave) ve stejnojmenném národním parku nedaleko městečka Custer v Černých horách (Black Hills) v americkém státě Jižní Dakota. (Tak to uvádí německá Wikipedie, zatímco česká stránka hovoří o 217 kilometrech a třetím místě, ještě po Optimistické jeskyni na Ukrajině.)
Objevili jej bratří Frank a Albert Michaud v roce 1900 a v roce 1908 byl vyhlášen národním památníkem a tak postaven pod zákonnou ochranu. Jméno získala jeskyně, když byl vstup do ní rozšířen výbuchem trhaviny a přítomným oněmělým úžasem se otevřela nádherná výzdoba kalcitových krystalů. Bratři se pokusili objev zkomercionalizovat, položili uvnitř cesty a zkoušeli nalákat turisty, nicméně projekt neuspěl. Teprve v roce 1933 převzal správu jeskyní a od roku 1939 otevřel novou lokalitu návštěvníkům. V roce 1959 se ujali dva bratři, místní horolezci, úkolu prozkoumat blíže celý prostor, a zakreslili během dvou let jeho asi 24 kilometrový úsek. Správa jeskyní zřídila stometrový výtah a rozšířila cesty, kovové schody a platformy, aby zlepšila podmínky pro návštěvu turistů. Do roku 1979 zakreslili zmínění bratři takřka sto kilometrů celého prostoru. Těm se dnes nabízí čtyři trasy – Vyhlídková (Scenic Tour), která trvá 1 hod. a 20 minut a vede elektricky osvětlenou trasou přes 723 schodů, Historická pochodňová (Historic Lantern Tour), ta trvá 1 hod. 40 minut a prochází částí, která byla zprvu objevena, krátká dvacetiminutová Trasa objevů (Discovery Tour) a nejobtížnější trasa Divokého jeskyňaření (Wild Caving Tour), kde se doslova protahujete nejužšími místy, coby adrenalinovou aktivitu.  

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jeskyn%C4%9B_klenot%C5%AF
https://www.nps.gov/jeca/index.htm

V Jižní Dakotě se nachází také další z jeskynních komplexů, Větrná jeskyně (Wind Cave). Délka známých chodeb činí 192 kilometrů, čímž jeskyni řadí jako čtvrtou nejdelší známou na světě. Jeskyně byla známá již místním Indiánům, v roce 1881 se bratři Binghamové spustili do otvoru, kde tušili – podle proudícího vzduchu – podzemní prostor. Větrná jeskyně má jedno prvenství: je to první národní park na světě s jeskyněmi, který byl – v roce 1903 – prezidentem Theodorem Roosveltem vyhlášen jako národní park. Na jeho povrchu je zachována jedna z posledních prérií, která je přirozeným domovem pro bizony, jeleny wapiti, antilopy a prérijní psy. V roce 2007 byl park zahrnut do rozsáhlého programu záchrany tchoře černonohé. Druh, který ve volné přírodě vyhynul, byl v zajetí rozmnožen a poté znovu vypouštěn v západních oblastech Spojených států.
Návštěvník si může vybrat z pěti různých možností, jak pojmout poznání a zážitek z Větrné jeskyně. Jednou z nich, řekl bych základní, je dvouhodinová cesta se světly, které dostanete, samozřejmě se nedoporučují sandály. Podobně jako v předchozím případě je tady i náročnější (a také podstatně dražší) divoká cesta, limitovaná deseti lidmi, která trvá čtyři hodiny.

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Btrn%C3%A1_jeskyn%C4%9B  
https://www.wind.cave.national-park.com/

Národní památník Russell Cave se nachází na severovýchodě amerického státu Alabama. Jako národní památník byla jeskyně vyhlášena v roce 1961. Společnost National Geographic Society věnovala areál o rozloze 1,25 čtverečních kilometrů státu, nyní je spravován prostřednictvím National Park Service. Délkou 11,6 km se v žebříčku nejdelších jeskyní ve Spojených státech nachází na devadesátém místě. Obrovský vstupní prostor sloužil již prehistorickým lidem jako přístřešek již před devíti tisíci lety, jak dokládá i archeologický průzkum. Byly zde objeveny kosti medvědů a jelenů jako doklad toho, čím se tehdejší lidé živili. V jeskyni byly pozorovány dva druhy netopýrů a v jejím okolí na stopatnáct druhů ptáků. Objekt s muzeem a edukačními materiály pro menší návštěvníky je otevřen po celý rok sedm dní v týdnu kromě největších svátků.

https://www.nps.gov/ruca/index.htm

Národní památník Timpanogos Cave se nachází na severu stejnojmenné hory (Mount Timpanogos), která je součástí hřebenu Wasatch Range, a to zase pohoří Rocky Mountain ve státě Utah nedaleko jeho hlavního města Salt Lake City. Jeskyně byly objevovány postupně v letech 1887 až 1921 a vyhlášeny národním památníkem. Park se rozkládá především v údolí American Fork Canyon. Svah, ve kterém se nacházejí jeskyně, je ve výšce mezi 1 600 a 3 000 metry. Nádherná vegetace rozmanitých stromů, sněžné kozy, pumy a černý medvěd patří k živým tvorům v parku, v němž se – jak na povrchu, tak v samotných jeskyních – nacházejí fosílie ordovicko-permské rugosy,  mořských lilií či ramenonožců.
Systém sestává ze třech větších a řady menších jeskyní, které byly uměle propojeny. První jeskyni objevil při kácení dřeva místní obyvatel Martin Hansen v roce 1887. Fascinován krápníkovou výzdobou sem vodil další návštěvníky. Během několika let byla jeskyně vyplundrována, sintrová výzdoba se dostala do muzeí a soukromých sbírek a byla zpracována na předměty uměleckého řemesla. Další jeskyně byla objevena a po roce 1915 opět zapomenuta. Třetí jeskyně, označená jako „Prostřední“, byla objevena v roce 1921. Nyní vznikly iniciativy, které chtěly jeskyně chránit, a už v příštím roce prezident Harding vydal předběžné nařízení, než konečně v roce 1933 vznikl národní památník.
Hansenova jeskyně obsahuje jen několik zbytků sintrové výzdoby, v Prostřední jeskyni je pozoruhodný nádherný Velký sál, jádro celého komplexu je jeskyně Timpanogos, kde se nachází z několika stalaktitů srostlé „srdce Timpanoga“ a zvláštní tvary, označované jako Excentrique (česky heliktit či excentrický krápník).
Pro turisty se doporučuje rezervovat si vstup, protože do objektu jsou vpouštěny skupiny do dvaceti lidí v odstupu po deseti minutách. V blízkosti není rovněž žádné ubytování.

https://en.wikipedia.org/wiki/Timpanogos_Cave_National_Monument https://cs.wikipedia.org/wiki/Heliktit
https://en.wikipedia.org/wiki/Helictite
https://www.nature.nps.gov/geology/parks/tica/tica_virtual_fieldtrip/Index.htm (pěkné stránky)

Pozoruhodný název pro nás Čechy mají „Karlovarské jeskyně“, jak bychom museli přeložit jejich německý název Carlsbadské jeskyně (anglicky Carlsbad Cave), o kterých říká česká stránka Wikipedie (ne všechny ostatní ji mají), že patří k nejkrásnějším jeskyním v USA i na celém světě. Tak odkazuji na onu adresu:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Carlsbadsk%C3%A9_jeskyn%C4%9B

Na závěr článku jsem našel právě pár pěkných fotogalerií, mj. i odtud:
Carlsbad Cave
https://www.pbase.com/lwh/carlsbad_caverns
https://www.pbase.com/chengduhokie/carlsbad_cavern
https://www.pbase.com/wailee6/carlsbad
https://www.pbase.com/gmessina/carlsbad
Wind Cave
https://www.pbase.com/image/60009783
https://www.pbase.com/image/47976936
Russel Cave
https://www.pbase.com/search?q=russell+cave&b=Search+Photos&c=sp
Jewel Cave
https://www.pbase.com/jflogel/jewel_cave
https://www.pbase.com/duckb_ll/jewelcave
https://www.pbase.com/ozarkdon/wind_cave_national_park_jewel_c

Zpět