Jefis Duo

19.04.2020 22:01

Jefis Duo
přímý přenos z Divadla Dobeška, 16. 4. 2020, 20:00

Pavel Fischer / housle
Jakub Jedlinský / akordeon

zvuk: Mata Sound
obraz: Michal Horevaj

Toto jaro představuje pro všechny nejen mimořádnou situaci, ale i výzvu a nové zkušenosti, takže myslím na své přátele ve světě umění, kteří se prakticky ze dne na den ocitli před prázdnými hledišti, a hledají nyní možnosti, jak zrealizovat své poselství. Z různých stran mně přicházejí informace o tom, jak kdo zpřístupnil právě nahrané album prostřednictvím internetu, jak v té či oné lokalitě hrají hudebníci venku na dvorcích, v televizi proběhl komorní koncert České filharmonie bez publika v sále Rudolfina atd. atd. A ovšem, i pro mě to jsou nové způsoby, jak přijímat muziku, ačkoli tu ve své technické podstatě už delší dobu byly, ale nyní jsou aktualizovány například uvolněnými záznamy nejrůznějších oblastí hudby či jiných druhů umění, přišel mi mejl o možnosti podívat se na výstavu významného experimentálního básníka a výtvarníka původem z Jičína, poslouchám koncerty na www.arte.tv atd. atd.

Nová pro mě byla také podoba koncertu Jefis Dua, tedy houslisty Pavla Fischera a akordeonisty Jakuba Jedlinského. Mimořádně jsem se těšil na skvělé hudebníky, které v různých formacích už delší dobu sleduju, promítám si třeba poslední vystoupení Bardolina, jehož je Pavel Fischer uměleckým vedoucím, v jičínské Valdštejnské loggii, nebo na hudebně taneční projekt Jakuba Jedlinského s Patricií Antar Porákovou v pražském Kongresovém centru. Tento způsob, jak si umělce poslechnout, by pro mě – i po už zmíněných dalších možnostech nových technologií – nový. I pro ně to bylo nové, hrát s rouškami před prázdným hledištěm, a bylo to, jak jsme slyšeli, také pro ně poprvé. Po prvních minutách zhruba čtyřicetiminutového streamovaného přenosu jsem napsal na FB: „Bál jsem se, že to na dálku bude méně autentické, ale moje obavy jsou rázem pryč. Jako bych tam byl s Vámi.“

Zpočátku byly trochu technické problémy přenosu, resp. obrazu, který byl přesvícený, ale to se během několika minut upravilo, zvuk byl nicméně skvělý hned od začátku. Zaznamenal jsem, že přenos sleduje také Patricie Antar Poráková, na začátku bylo (alespoň to počítadlo ukazovalo) 17 sledujících, pak už 77, 84, na záznamu pak hned po přenosu 176 lidí, a ovšem to dále nabíhá, takže už teď (po dvou hodinách, kdy jsem si načrtl tento komentář) jako by to byl takový nějaký komorní sál nebo koncert, jako byl koncert Bardolina ve Valdštejnské loggii (Jefis Duo je, takové Půlbardolino, jako mají Jablkoni Půljablkoň). Ještě když komentář dopisuju, po třech dnech je to skoro pět set posluchačů.

Na chatu byla reakce mimo jiné: Moc se těšíme / Děkujeme, je to nádherný! / Love this! I´m playing along at home in London / Jste nejlepší, krása!  / Nádhera, děkujeme kluci / skvělý / Nemá to chybu, díky! / Díky, bylo to bezva / [Angličanka, která poslouchala v Londýně, znovu, a pak ještě jednou:] hurrah! /  thank you!

Koncert z balkánské, keltské a klezmer muziky jsem si užil a také já děkuju. A mohu se těšit, že se snad za nějaký čas zase uvidíme naživo.

záznam                                                                                                                                                         
https://www.youtube.com/watch?v=TT33L6R5qI0

 

Zpět