Jeff Buckley / Hallelujah

04.10.2016 00:14

Jeff Buckley / Hallelujah
příběhy kultovních songů

Další z příspěvku ve formátu, který se věnuje tzv. signature songu, je píseň Leonarda Cohena Hallelujah, tentokrát spojená se zpěvákem tragicky zesnulým ve věku třiceti let, Jeffem Buckleym. Pro mě samotného je to trochu zvláštní pocit či jiná situace než u předchozích případů, které jsem zpracovával, vzhledem k tomu, že jednak ono spojení Jeff Buckley a Hallelujah není tak jednoznačné jako třeba u Billyho Joela se songem Piano Man, jednak proto, že píseň Hallelujah znám od jeho autora Leonarda Cohena z doby dřívější, než ji Jeff Buckley jako jeden z celé řady dalších, byť snad nejzajímavěji, v roce 1994 převzal a nazpíval na svém posledním albu Grace. Následující, Jeffem rozpracované a nedokončené album My Sweetheart the Drunk,  vyšlo o rok později - pod názvem Sketches For My Sweetheart The Drunk jej připravila Jeffova matka Mary Guibert.

O Jeffovi Buckley a jeho otci, songwriterovi a jazzmanovi, který rozvíjel svou hudbu směrem k hudbě experimentální a zemřel rovněž ve velmi nízkém věku, dokonce 28 let, v roce 1975, na předávkování heroinem, poté, co rodinu po narození Jeffa opustil a viděl ho pouze jednou v životě v osmi letech, je přehledná informace v jednom z dílů seriálu Smrt si říká rock´n´roll.

O smrti Jeffa se na zmíněných stránkách píše: 19. května 1997 se Jeff Buckley rozhodl, že se vykoupe v Mississippi. Bylo to velmi spontánní, do vody skočil oblečený. Osudovým se mu stala kolem projíždějící loď: utopil se zřejmě ve vlnách, které vytvářela. Jeho tělo vydala řeka až o týden později.

Píseň Hallelujah natočil v roce 1984 Leonard Cohen na své album Various Positions. Podstatně odlišnou verzi bychom našli na albu Cohen Live z roku 1994. Původní text odkazuje na krále Davida ze Starého zákona, melodie se přitom propojuje s jinou, kterou král David hraje na harfu Pánubohu. Druhá strofa se vztahuje na Batšebu, později manželku krále Davida. Dále se zmiňuje tetragramaton, boží jméno v židovství. Refrén pak sestává z vícerého opakování slova hallelujah. V živé Cohenově verzi scházejí odkazy na Bibli.

Fanouškovská stránka Leonarda Cohena uvádí na sto coververzí, přičemž ty nejznámější jsou vedle Jeffa Buckleyho ta od Rufuse Wainwrighta. Z těch ostatních zmíním jména  Annie Lennox, John Cale, Allison Crowe, k.d. lang, Ferdinand Rennie, Sheryl Crow, Kate Voegele, Rea Garvey, Willie Nelson, Imogen Heap, Bon Jovi, Wir sind Helden, Paramore, Alexandra Burke, Bono, Axel Rudi Pell, Beirut, Savannah Outen, Amy Macdonald, Bastian Baker, dětská hvězda Nora Foss Al-Jabri, operní pěvkyně Renée Fleming, Danii Minogue, jíž bylo v době, kdy skladbu nazpívala, patnáct let, Pain of Salvation či Helene Fischer.

https://de.wikipedia.org/wiki/Jeff_Buckley

https://de.wikipedia.org/wiki/Grace_(Jeff-Buckley-Album)

https://www.ireport.cz/smrt-si-rika-rock-n-roll/19244-smrt-si-rika-rocknroll-tim-a-jeff-buckley-142

https://www.youtube.com/watch?v=y8AWFf7EAc4

Zpět