Jean Sibelius / 5. symfonie Es dur op. 82

25.05.2020 23:02

Jean Sibelius / 5. symfonie Es dur op. 82
hr-Sinfonieorchestr / Grosse Sinfonik im Video

Zatímco nad 3. Sibeliovou symfonií jsem jásal, uchvácen jejím zvláštním kouzlem, u této symfonie, zkomponované v roce 1915 a dvakrát, poprvé v roce 1916 a podruhé 1919, přepracované, mě její podoba vede spíše k zamyšlení nad komplikovaností přechodu rukopisu od klasicko-romantické podoby do modernistické, s níž se autor zřejmě pral, zatímco byl nespokojen s výsledkem, o to více, že už předchozí, 4. symfonie byla v tomto úhlu pohledu problematická.

Německá Wikipedie hovoří o tom, že desetiletí 1910–1920  se vyznačuje zásadní proměnou symfonické formy, která se v předchozí formě udržovala přes sto let. V roce 1909 napsal Arnold Schönberg skladbu Pět kusů pro orchestr op. 16, v níž uplatnil ve zvýšené míře disonantní a chromatické harmonie. V letech 1910–1912  Stravinskij vytvořil revoluční balety Petruška, Pták Ohnivák a Svěcení jara. Ravel a Debussy přišli s impresionistickou hudbou. V roce 1911 se uskutečnila premiéra Straussovy opery Růžový kavalír.      

Ačkoli Sibelius požíval více než dvaceti let trvající popularity, 4. symfonie, napsaná v roce 1911, se nesetkala s úspěchem. Sibelius se ocitl tak řečeno ve dvou želízcích, v průběhu práce na 5. symfonii se střetly dvě protikladné tendence. Bližší rozbor tohoto jistě zajímavého fenoménu by si vyžádal sáhnout po pramenech s odbornou analýzou, posluchačsky je to myslím, nicméně cítit.

Skladba má tyto části:
Tempo molto moderato – Allegro moderato (ma poco a poco stretto) – Vivace molto – Presto – Più Presto
Andante mosso, quasi allegretto – Poco a poco stretto – Tranquillo – Poco a poco stretto – Ritenuto al tempo I
Allegro molto – Misterioso – Un pochettino largamente – Largamente assai – Un pochettino stretto

Nahrávka v sále Staré opery ve Frankfurtu je z 15. ledna 2016.

Tentokrát diriguje Hugh Wolff, americký dirigent, pravda narozený v Paříži, kde studoval mj. skladbu u Oliviera Messiaena. Debutoval v Carnegie Hall na koncertu, kde byl sólistou slavný violoncellista Mstislav Rostropovič, v letech 1997 až 2006 byl vedoucím orchestru, který v této nahrávce hraje pod jeho taktovkou. U Wolffa je zajímavá šíře repertoáru, který zahrnuje od raného baroka až po avantgardu, hovoří se o něm jako o specialistovi na americkou hudbu, nicméně se svými interpretacemi Haydna a Beethovena právě s hr-Sinfonieorchestrem nastavil nově laťku v chápání této muziky.

Muzika
https://www.hr-sinfonieorchester.de/media/videos/konzert-video-archiv/sibelius-5-sinfonie-,video-sibelius-sinfonie-5-100.html
https://youtu.be/EcjvvBbZhn4

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/5._Sinfonie_(Sibelius)

Zpět