Jean Sibelius / 2. symfonie D dur op. 43

25.05.2020 23:24

Jean Sibelius / 2. symfonie D dur op. 43
hr-Sinfonieorchestr / Grosse Sinfonik im Video

Zatímco pozdější, třívěté, Sibeliovy symfonie mají trvání něco kolem půl hodiny, Druhá symfonie, která patří k těm „romantickým“, vlastenecky orientovaným začátkům, je minimálně o polovinu delší (na této nahrávce je délka celého záznamu 50:55).

Stejně jako u některých jiných symfonií je nápadné komplikované značení vět, které je v tomto případě takovéto:

I. Allegretto
II. Tempo andante, ma rubato – Andante sostenuto – Allegro – Andante sostenuto
III. Vivacissimo – Lento e soave – Tempo primo – Lento e soave – Largamente
IV. Finale. Allegro moderato

Na německé Wikipedii je to uvedeno ještě složitěji (viz odkaz). Na skladbě začal Sibelius pracovat v Itálii ve městě Rapallo v roce 1900 a dokončil ji v roce 1902 ve Finsku, a uvedl téhož roku s Finskými filharmoniky pod vlastní taktovkou.

U nahrávek Sibeliových symfonií Frankfurtského symfonického rozhlasového orchestru dirigují těleso různí dirigenti (Pátou Hugh Wolff, Třetí Jaime Martín), tentokrát to je Susanna Mälkki, jejíž jméno prozrazuje finský původ. Německá Wikipedie prozrazuje její aktuální angažmá coby hostujícího dirigenta v Lisabonu a šéfdirigentky Helsinské filharmonie (od r. 2016). Vystudovala také violoncello a do doby, než se rozhodla věnovat dirigování, byla sólistkou Göteborgských symfoniků.

Muzika
https://www.hr-sinfonieorchester.de/media/videos/konzert-videos-18-19/sibelius-2-sinfonie-,video-sibelius-sinfonie-2-100.html
https://youtu.be/iXU8EXL7a_4

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/2._Sinfonie_(Sibelius)

Zpět