Jean-Luc Ponty / Upon the Wings of Music

22.10.2012 14:58

Jean-Luc Ponty / Upon the Wings of Music
příspěvek k poslechu hudby jazzového houslisty

Pokud jsme se podívali na úvodní článek o francouzském fenomenálním jazzovém houslistovi, zjistili jsme, že prvních pět skladeb prvního cédéčka, totiž Question with No Answer, Polyfolk Dance, Wawing Memories, Echoes of the Future a Bowing Bowing, jsou ty, které jsou do antologie Pontyho díla vybrány právě z alba Upon the Wings of Music.

To vyšlo v roce 1975 jako první na labelu Atlantic, sestává s osmi vlastních skladeb, ještě pochopitelně na vinylu rozvrženém po čtyřech skladbách na každé straně, tedy v celkovém časovém úhrnu 37 minut. K spoluhráčům na desce patřili baskytarista Ralphe Armstrong, který už v předchozím roce nahrával v Mahavishna Orchestra, jehož členem Ponty rovněž v té době byl, Patrice Rushen, hráčka na řadu klávesových nástrojů a mj. též zpěvačka a skladatelka, hráč na bicí Leon Ndugu Chancler, který měl zkušenosti i se soubory onoho typu, v jakých hrál Ponty, v tomto případě s Weather Report (ale hrál také právě s Patrice Rushenovou), či hráč na kytaru Dan Sawyer. Album vyšlo kromě Spojených států a Velké Británie v témže roce také v Kanadě a v Německu.

Komentář na allmusic.com říká, že album vytvořilo standard Pontyho projevu v tomto desetiletí a že zůstává nedoceněn jeho význam pro vývoj fusion music.

https://www.musicme.com/#/Jean-Luc-Ponty/?cdfocus=0081227773861&q=upon+the+wings+of+music+jean-luc+ponty
https://en.wikipedia.org/wiki/Upon_the_Wings_of_Music
https://www.discogs.com/Jean-Luc-Ponty-Upon-The-Wings-Of-Music/release/1066128

https://www.youtube.com/watch?v=N-6VO3oy-Nk
https://www.youtube.com/watch?v=Nw2ggwHgisQ
https://www.youtube.com/watch?v=KeBbO9kxFdg
https://www.youtube.com/watch?v=TjU8LWodwXQ&feature=related

Zpět