Jean-Luc Ponty / Imaginary Voyage

23.10.2012 22:00

Jean-Luc Ponty / Imaginary Voyage
příspěvek k poslechu hudby jazzového houslisty

Jedním z rozměrů houslí je také country music (C&W). Pokud si chcete poslechnout, jestli tuhle polohu „umí“ Jean-Luc Ponty, pusťte si úvodní skladbu New country z alba Imaginary Voyage. Spíš než očekávání správné odpovědi je ovšem zajímavé, jak výrazové prostředky této oblasti hudby (dvojhmaty, glizanda, rychlé pasáže určitých rytmických struktur) propojuje s jazzrockovým rámcem, přesněji než rámcem, protože to není jen vnější „kabát“, nýbrž určitý přístup, by bylo lépe říci stylem, formou. Protože se to vzájemně ovlivňuje, dokonce by bylo možné říci, že právě ten jazzrockový základ u houslové hry v sobě zahrnuje nejrůznější tradice, počínaje swingovou, přes další možné žánry a druhy hudby, které se podílely na utváření jazzové historie.

Zajímavé je, že i druhá skladba alba, The Gardens of Babylon, ne zdá na začátku jít jiným směrem, brzy ale zopakuje motiv New Country, rozložený mollový akord na tónice a jeho pokračování, aby ho mohla pak „zamotat“ do obvyklých „labyrintů“ polyrytmicko-melodického schématu, které u Pontyho tak trochu vždycky očekáváme. Album ani pak nepolevuje, aby vyvrcholilo čtyřdílnou titulní skladbou. V originální LP podobě jsou pak obě „hromádky“ rozděleny na stranu A a B. Nevím, do jaké míry je pozdější CD vydání přesné vzhledem k původnímu, ale trochu mi zde vadí způsob přerušování jednotlivých části Voyage. Byť to vynahradí grandiózní závěr celé desky.

V kontinuu Pontyho tvorby má album zvláštní místo jako jedno z prvních sólových alb vydaných na labelu Atlantic (kromě tohoto ještě album Aurora), jimiž se francouzský houslista po emigraci do Spojených států na konci šedesátých let a zkušenostech s nejprogresivnějšími hvězdami této oblasti, totiž Frankem Zappou a Johnem McLaughlinem a jeho Mahavishna Orchestra etabloval jako klíčová figura amerického jazzrockového hnutí.

Spoluhráči na albu jsou Daryl Stuermer (elektrické a akustické kytary), Allan Závod, (elektrické a akustické piano), Tom Fowler (baskytara), Mark Craney (bicí).

https://en.wikipedia.org/wiki/Imaginary_Voyage
https://www.allmusic.com/album/imaginary-voyage-mw0000197674
https://www.musicme.com/#/Jean-Luc-Ponty/albums/Imaginary-Voyage-0075678153525.html

 

Zpět