Je třeba zabít Sekala

13.03.2014 18:34

Je třeba zabít Sekala
někdejší seminárky studentů LG

Česko-polsko-francouzské drama z roku 1998
Režie: Vladimír Michálek
Scénář: Jiří Křižan
Hrají: Olav Lubaszenko, Boguslaw Linda, Jiří Bartoška, Vlasta Chramostová, Martin Sitta, Jiří Holý, Milan Riehs, Gustav Vondráček, Zdeněk Kozák, Anton Šulík
Třináct nominací, desetkrát proměněných cen České filmové a televizní akademie Český lev, Cena za nejlepší mužský herecký výkon na 34. MFF Karlovy Vary (Lubaszenko) a celá řada dalších ocenění.

Příběh se odehrává ve fiktivní vesnici Lakotice na Moravské Hané v době Protektorátu Čechy a Morava. Sem přichází sedlák Jura Baran stíhaný gestapem, aby se ukryl.

Lakotice jsou vesnička o pár staveních, kolem je mezi zlatými lány zrajícího obilí rozeseto 12 bohatých statků, jejichž majitelé žijí ve strachu ze Sekala. To je nemanželský syn z jednoho z těchto statků. Má za sebou krušné dětství parchanta, kterým všichni pohrdají, nic mu nepatří a slušné děvče si ho ani nevšimne. Sekal je zatrpklý a krutý, nenávidí všechno a všechny. S Protektorátem přišel jeho čas. Udal už dva majitele statků za zločiny proti Říši. Dostal za to jejich majetek, oni šli do koncentráku a na smrt. Z parchanta je největší sedlák a dává najevo, že mu dva statky nestačí. Sedláci marně přemýšlejí, jak zloducha zastavit. Nakonec řeknou Baranovi pod výhružkou, že ho udají, aby Sekala zabil. Baran nesouhlasí, ale ze strachu o rodinu nakonec přijímá. Domluvil si se Sekalem schůzku, ale Sekal si pro jistotu na místo schůzky připravil pistoli. Baran splnil svůj úkol, ale sám byl při souboji zraněn. S vypětím sil se dostal ke statkářům, ti mu ale nepomohou a nechají ho zemřít, čímž se zbaví veškerých důkazů svého počínání. Bývala Sekalova pravá ruka Záprdek však zaujal jeho místo, a tak se situace nezlepšila.

Myslím si, že filmů s takto výrazným námětem je v české kinematografii poskrovnu. Je to výborný film se skvělými hereckými výkony. Nebývale silný vztah ve filmu hraje i půda a vztah lidí k ní. Lidé jsou na ní závislí a ona zas na nich. Postavy filmu také dobře charakterizuje jedna ze Sekalových vět: „Sekal dělá to, co je dobré pro Sekala.“

(K. Dufková, k filmu se sešly čtyři další práce)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Je_t%C5%99eba_zab%C3%ADt_Sekala
https://www.kinobox.cz/film/9441-je-treba-zabit-sekala

Zpět