Jaroslav Pavlíček

12.05.2012 14:42

Jaroslav Pavlíček
cestovatelé, fotografové, reportéři

Tak, jak přemýšlím o cestování, myslím tím o cestování s oním plným nasazením (a vlastně to podobně platí o každé lidské činnosti), je to vždycky o překonání nějaké hranice, nějaké bariéry. V případě Jaroslava Pavlíčka je tato hranice formulována jako „přežití“. To je, řekněme, koncepce českého polárníka, původně studovaného koreanisty (studia ovšem nedokončil), člena polské expedice na Mt. Everest (1980) a posléze se orientovavšího právě na kraje s extrémně nízkými teplotami, tedy na Aljašku a Grónsko. Přechod území věčného ledu patří k těm nejextrémnějším lidským výkonům a Jaroslav Pavlíček právě má k této aktivitě mimořádné dispozice, a samozřejmě asi i ví, jak na to.  Základním pravidlem Pavlíčkových podniků je skutečnost, že je opravdu vydán napospas osudu, tzn. že neexistují žádné možnosti záchrany (monitorování ze vzduchu apod.) Konsekvencí toho všeho je pro něj i organizování kurzů, kde se něčemu podobnému prý lze naučit. V roce 1988 založil Pavlíček v Antarktidě polární stanici, kde se kurzy mohou konat. Přihlásit se mohou i děti, říkal Jaroslav Pavlíček v jednom televizním pořadu Karla Šípa, jestli se nemýlím a správně si to pamatuju. V jednom rozhovoru radí, co dělat v problematických situacích. Například na otázku, co lidé nejvíce podceňují, odpovídá:
Přípravu. Na holé přežití přitom stačí tak málo. Dneska se velmi snadno můžete dostat do krize bez toho, že byste udělali nějakou fatální chybu. Autobus plný turistů jede po zaprášené cestě a vtom na něj míří samopaly. Jak se rozhodnu? Nechám se unést? To raději uteču, když to jde. Proto je třeba mít u sebe vždycky minikápézetku, krabičku poslední záchrany: nůž a zapalovač, nejlépe se světýlkem. Taky bych myslel na náhradní ponožky, šusťákovku a svetr nebo mikinu. I v nejteplejším moři světa, v Perském zálivu, lze zemřít podchlazením. (celý článek)

https://cestovani.idnes.cz/strach-zabije-driv-muze-nez-zenu-rika-expert-na-preziti-pib-/igsvet.aspx?c=A070913_143024_igsvet_tom
https://www.cestomila.cz/clanek/341-rozhovor-s-polarnikem-jaroslavem-pavlickem-v-antarktide-se-zvirata-neboji-lidi

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Pavl%C3%AD%C4%8Dek
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10090925908-vsechnoparty/212522161600005/obsah/196893-jaroslav-pavlicek/ (myslím, že to byl ten pořad, o kterém je v textu zmínka)

Zpět