Jan Kraus, Jana Krausová, David Kraus, Ivan Kraus, Ivana Chýlková, Karel Roden

11.07.2011 13:19

 

Jan Kraus je dnes jedním z mediálně nejznámějších herců. Ovšemže nikoli vhledem k jeho snad nějakým rolím divadelním (nejspíš žádné nemá), nýbrž k jeho televiznímu pořadu Uvolněte se, prosím v České televizi, dnes Show Jana Krause na Primě. Bylo kolem toho hodně humbuku a rozmanité komentáře, Karel Gott řekl, že by do pořadu nešel už proto, že jeho moderátor sedí výše než host, podobně se vyjádřil i Karel Šíp, na rozdíl od jehož vlídného chování ve svém talkshow Kraus „má lehce konfliktní povahu“ (v rozhovoru, viz odkaz dole, ale četl jsem to i v jiných článcích).  Coby dětskou filmovou hvězdu si jej nejspíš každý pamatuje z filmu Dívka na koštěti, později pak mj. ve filmech Což takhle dát si špenát, Jak se budí princezny, Arabela, Proč? atd.. Na svých stránkách uvádí na šedesát filmů. Jako přidrzlý kluk byl pro mne nejzajímavější, protože zcela nezaměnitelný.

Krausovu první manželku Janu Krausovou jsme mohli vidět v řadě filmů i televizních inscenací. Půvabná žena se od dětství pohybovala mezi dvěma touhami, k výtvarnému umění se vrátila později, rodinná pre-dispozice (otec byl loutkář Josef Pehr) zapůsobila, a vedla ji různými oklikami (hrála divadlo, kvůli trémě ale studovala přece jen AVU) zpět přes první filmové role k hraní, až se stala velmi populární v Dietlově seriálu Velké sedlo. Následovaly Pěsti ve tmě a další filmy i divadelní role. V druhé větvi svých aktivit rovněž pokračuje, vystavuje keramiku a obrazy. Po rozchodu s Janem Krausem žije s Karlem Rodenem. Řekl bych, že ti dva muži mají cosi společného.

David Kraus je syn Jany Krausové a Jana Krause. Zpěvák známý z talkshow svého otce, ale také ze skupiny Laura a její tygři, v poslední době zvláště mediálně profláklou písní Zuzana Norisová, kde známé slovenské herečce vyznává lásku. Ten trik či co to je (myslím si, že je to mediální fígl) je docela povedený, takhle to dělali středověcí pěvci, nicméně rozlišovali dva pojmy – mîne (láska vznešená) a dnešní liebe (láska pozemská, erotická). Viz odkaz - Zuzano, Zuzano Norisová, do tebe si ho jednou schovám, kromě toho trubadúři nebyli vulgární. Nu, ale tak to chodí, i s tou xenofobií. Jablko nepadlo daleko od stromu. Trochu trapně, ale zase to tak neprožívám. Nevím, jak Zuzana Norisová.

Jan Kraus pochází z široce rozvětvené rodiny. Má čtyři sourozence, většinou žijí v zahraničí: Eliška působí na univerzitě v Bogotě, Michael na univerzitě v Middlebury, Kateřina (zemřela) pracovala v knihovně Princetonské univerzity. Nejznámější – a pro mne svým způsobem zajímavější než Jan Kraus, přestože v Čechách se zase až tak o něm nemluví – je Ivan Kraus. První, na co jsem narazil, byly jeho satirické knížky, jichž je vskutku přehršel. Nevěděl jsem (teprve v jednom televizním pořadu o tom byla řeč, když se před obrazovkou setkali), že základní polohou Ivana Krause je loutkoherectví. Důvodem menší mediální známosti byla také emigrace po osmašedesátém, ale i dnes víceméně žije napůl v cizině (Paříži) a doma (v Praze). Jeho uměleckých projektů je celá řada, nejlépe přečíst stránku Wikipedie. Také tatínek Ota Kraus, vězeň v nacistických koncentračních táborech a spisovatel, je zajímavou osobností.

Herečka Ivana Chýlková měla kdysi obavy, zda dostane divadelní roli vzhledem ke své výšce. O pár let později, kdy se i na světové scéně objevila herečka podobného typu Uma Thurman (je o sedm let mladší), už nikoho ani nenapadlo, že by to mohl být problém. Nebyl by to pochopitelně problém ani bez Umy Thurmanové, Chýlková se prosadila – ostatně podobně jako Thurmanová – jako specialistka na silné, moderní a emancipované ženy, které děsí, ale zároveň neodolatelně přitahují mužskou část publika. (www.osobnosti.cz). Se svým pozdějším partnerem Karlem Rodenem chodila na konzervatoř (k jejím spolužákům patřili v tomto umělecky silném ročníku i Asterová, Cibulková, Žilková a Holubová). Pracovala a pracuje v řadě divadel (Ypsilonka, Činoherní studio, Na zábradlí, Bez zábradlí, Činoherní klub aj.), v řadě filmových rolí byly nejvýraznější Čas sluhů či Díky za každé nové ráno (Český lev).

Karel Roden. Tak není to jedna kompaktní rodina, nýbrž ono zřetězení, kdy platí v jednu chvíli vždy jen určitá jeho část – připadá mi ten princip podobně jako u jedné pouťové papírové aplikace, která se věší do sálu a může se libovolně roztáhnout. Vynikající herec mi vždy připomínal něčím Klause Kinského, nevím, jestli to je jen můj postřeh. Jmenovat nezapomenutelné role, ať v našich či zahraničních filmech, kde se jako jeden z mála českých herců rovněž uplatnil, by znamenalo nejspíš psát samostatný článek. V pozoruhodném životopise heslovitě alespoň divadla Na Vinohradech, Činoherní studio, Národní divadlo, pak řada rolí jako host v mnoha dalších divadlech, pobyt v Anglii a tamější kurzy herectví, nominace na Cenu Alfréda Radoka, a především úspěšná domácí i mezinárodní filmová kariéra. Pak je třeba ještě alespoň zmínit, že Karel Roden pochází z herecké rodiny, dědeček Karel Roden i otec Karel Roden byli herci, rovněž jeho mladší bratr Marian Roden je hercem, s ním Karel Roden i vystupuje na jevišti.

Jan Kraus
https://kultura.idnes.cz/karel-sip-o-janu-krausovi-je-to-rebel-obcas-mozna-bez-priciny-plx-/filmvideo.aspx?c=a100324_103749_filmvideo_jaz
https://www.jankraus.cz/
https://life.ihned.cz/c1-36817900-jan-kraus-fibingerova-ma-v-hlave-bradla-radu-ct-obsadi-hladovi-cmelaci
https://www.csfd.cz/tvurce/1517-jan-kraus/

Jana Krausová
https://www.csfd.cz/tvurce/1231-jana-pehrova-krausova/
https://www.osobnosti.cz/jana-krausova.php
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jana_Krausov%C3%A1

David Kraus
https://cs.wikipedia.org/wiki/David_Kraus
https://www.youtube.com/watch?v=p_5fnXXUTl0 (celý text)

Ivan Kraus a rodina Krausových
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Kraus
https://www.kosmas.cz/hledani_vysledek.asp?autor=Ivan%20Kraus
https://www.academia.cz/autori/ivan-kraus.html
https://www.rozhlas.cz/jaktovidi/hoste/_zprava/488917
https://www.pozitivni-noviny.cz/cz/clanek-2009090018

Ivana Chýlková
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivana_Ch%C3%BDlkov%C3%A1
https://www.csfd.cz/tvurce/1123-ivana-chylkova/
https://www.fdb.cz/lidi/19596-ivana-chylkova.html

Karel Roden
https://www.fdb.cz/lidi/21477-karel-roden.html
https://www.kulturniportal.cz/umelec/64-roden-karel/
https://www.studiodva.cz/inscenace/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Roden
https://www.kinobox.cz/cfn/osoba/21477-karel-roden
Karel Roden st.
https://www.fdb.cz/lidi/33072-karel-roden.html
Marian Roden
https://www.fdb.cz/lidi/66777-marian-roden.html

Zpět