Jan Guillou

08.02.2015 01:15

Jan Guillou
současná literatura

Jan Guillou (nar. 1944) je nejúspěšnější současný švédský spisovatel. Mezi nejznámější patří jeho desetidílná série románů o špionu Carlu Hamiltonovi, kterou začal psát dávno před vlnou nové skandinávské detektivky.  V druhé části románové trilogie Velké století, nazvané Norský dandy, vypráví autor o kráse umění, zapovězené lásce mezi dvěma muži a o první světové válce. Jindřich Göth v recenzi v Instinktu (27. listopad 2014) zmiňuje svůj komentář k úvodnímu dílu, rozsáhlému románu Stavitelé mostů. Černá ovce rodiny Lauritzenových Sverre je, podobně jako bratři Oscar a Lauritz nadaný umělec a milovník umění. Jeho přítel Albie se s ním stěhuje do Anglie, autor srovnává koženost britských tradic, potlačování emocí a zemitý severský přístup k životu. Závěrečná část se jmenuje Mezi červenou a černou.

Zřejmě je o Švéda zájem i u nás, soudě už podle české stránky na Wikipedii, kde je zmíněna ještě další kniha, Křižácká trilogie, či profil na iLiteratuře, kde je vedle zevrubného portrétu recenze několika knih (autoři Jana Holá, Marie Voslářová). Dozvíme i o pozoruhodném životě autora a o jeho novinářské činnosti, jíž svou kariéru zahájil, či jeho talkshow v televizi, vedle chvály a porozumění či komentáře k autorově metodě zazní i některé výtky. Obraz o spisovateli je z těchto textů zřejmý.

odkazy
https://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Guillou (angl.)
https://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Guillou (č.)
https://www.iliteratura.cz/Clanek/9689/guillou-jan-profil-autora
https://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/autori/guillou-jan
https://www.skandinavskydum.cz/jan-guillou-cesta-do-jeruzalema-templar
Pozor, při vyhledávání jsem narazil na takřka totožné jméno, Jean Gouillou. V tomto případě se ale jedná o francouzského varhaníka, skladatele a pedagoga.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Guillou

 

Zpět